Taikyta į atominę elektrinę

Rusų kariai šeštadienį smogė Voznesensko miestui Nikolajevo srityje. Raketa galėjo pataikyti į Pietų Ukrainos atominę elektrinę, nes jos nuolaužos buvo rastos prie atominės elektrinės. Tai buvo pranešta „Energoatom“, skelbia naujienų agentūra unian.net. Rusijos veiksmus „Energoatom“ pavadino dar vienu branduolinio terorizmo aktu.

Yra sužeistųjų

Pranešama, kad 12 civilių buvo sužeisti Rusijos raketai pataikius į gyvenamąjį kvartalą Pietų Ukrainos mieste. Mykolaivo srities gubernatorius Vitalijus Kimas „Telegram“ rašė, kad per išpuolį, kuris apgadino kelis privačius namus ir penkių aukštų daugiabutį Voznesenske, buvo sužeisti keturi vaikai, praneša news.sky.com.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos atlaikė kelis puolimus

Vėliau, kaip pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas, kurį cituoja unian.net, rusų kariai nesėkmingai bandė vykdyti puolimą Ivano bei Daryjevkos ir Nikolajevkos bei Vyjemkos kryptimis.

Rusai tęsia puolimo operacijas Bakhmuto kryptimi, o Ukrainos kariuomenė atlaikė priešo puolimą daugelio gyvenviečių kryptimis. Tuo pat metu tęsiasi raketų ir oro smūgių grėsmė iš Baltarusijos teritorijos ir oro erdvės.

Rusijos kariai iš minosvaidžių apšaudė Ukrainos karių dalinius Černichivo ir Sumų regionų pasienio zonose.

Tikisi pokyčių

Tiesa, kaip vėliau teigė Ukrainos prezidento kanceliarijos patarėjas Aleksejus Arestovičius, kalbant apie Krymo gynybą, nei penktadienį, nei šeštadienį kažko reikšmingo atgaunant šalies teritoriją nuveikti nepavyko.

Anot A. Arestovičiaus, kuris pasisakė tiesioginės transliacijos metu, tai logiška – po pirmųjų laimėjimų prasideda „sviedinio ir šarvų akistata“. Jis taip pat pažymėjo, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali pasiekti rimtą operatyvinę sėkmę – Ukrainos priešas jau pradėjo perkelti savo aviaciją iš Krymo į žemyninę Rusijos Federacijos dalį, skelbia unian.net.

„Turime suprasti, kad tam tikra prasme Krymo išvadavimo operacija jau prasidėjo... Štai, mes jau išlaisviname. Laivai, aviacija, piliečiai. Viskas gerai, toliau sėkmingai tęskime“, – sakė jis.

Prezidento kreipimasis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienio naktį kreipėsi į Ukrainos miestus, kuriuos nuolat apšaudo Rusijos pajėgos.

„Charkivas, Mykolajivas, visi Donbaso miestai, Dniepropetrovsko sritis, Zaporižios sritis... Visi, kurie patiria šį nuolatinį gyvybės naikinimo siaubą ir visko, kas suteikia gyvenimui normalumą, naikinimą. Nė vieno iš šių smūgių nepaliksime be atsako. Mes nustatysime kiekvieno okupanto, duodančio įsakymus ir vykdančio šiuos smūgius, tapatybę. Ir mes juos visus vienaip ar kitaip patrauksime atsakomybėn.

Joks žudikas nepasislėps. Ir mes tikrai atstatysime viską, ką teroristai bando palikti griuvėsiais. Žodis „griuvėsiai“ niekada nebus apie Ukrainą, niekada nebus apie mūsų miestus. Rusijai tai tikrai nepasiseks“, – kalbėjo jis.

Ukraina viliasi, kad saugumo situacija Zaporižios atominėje elektrinėje netrukus bus normalizuota. Vakar, penktadienį, pranešta, kad Rusija žada leisti Jungtinių Tautų pareigūnams apsilankyti jos karių kontroliuojamoje jėgainėje. Pastaruoju metu dėl atominės elektrinės apylinkėse vykstančių karo veiksmų sunerimta dėl galimos branduolinės katastrofos. Prezidentas V. Zelenskis įspėja, kad Rusijos šantažas vis dar kelia pavojų ne tik Ukrainai, bet ir kitoms Europos šalims.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį sutiko, kad nepriklausomų inspektorių grupė galėtų vykti į Maskvos okupuotą Zaporižios atominę elektrinę per Ukrainą, po pokalbio su Emmanueliu Macronu apie tai pranešė Prancūzijos prezidentūra.

V. Putinas „persvarstė reikalavimą“, kad TATENA atstovai į objektą keliautų per Rusiją, sakė E. Macrono biuras.

Socialiniame tinkle „Twitter“ televizijos ITN žurnalistė Emma Burrows cituoja vieną Vakarų žvalgybos pareigūną, kuris sako, kad rusams Ukrainoje baigiasi šaudmenys, o tai esą spartina jų puolamojo potencialo mažėjimą.


„Turime daug įrodymų, kad šaudmenys baigiasi... įskaitant šaudmenis, kurie vežami iš giluminių saugyklų“, – per spaudos konferenciją Pentagone sakė Vakarų žvalgybos pareigūnas.

Pasak jo, sumažėjęs šaudmenų kiekis „galiausiai pakirs Rusijos galimybes pradėti puolimą“. Rusija šiuo metu yra sujungusi batalionų ir taktinių grupių pajėgas, ji išgyvena sunkius laikus bandydama atstatyti savo jėgas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją