Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad likus savaitei iki referendumo nepriklausomybės šalininkų ir jos priešininkų stovyklos yra apylygės.

Bakingamo rūmai savo pareiškimą paskelbė po to, kai britų žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, esą monarchei susirūpinimą kelia galimas Jungtinės Karalystės skilimas, o vyriausybės vadovas Davidas Cameronas yra spaudžiamas prašyti Elizabeth II įsikišti.

„Suvereno konstitucinis nešališkumas yra pripažintas mūsų demokratijos principas, kurio Karalienė laikėsi viso savo valdymo metu. Remiantis juo, monarchė yra aukščiau politikos, ir užimantieji politinius postus turi priedermę užtikrinti, kad taip būtų ir toliau“, - nurodė Bakingamo rūmų atstovas spaudai.

„Bet kokios prielaidos, kad Karalienė norėtų paveikti dabartinės referendumo kampanijos baigtį, yra absoliučiai klaidingos. Jos Didenybė laikosi požiūrio, kad tai yra Škotijos žmonių reikalas“, - pridūrė jis.

Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas, kuris yra nepriklausomybės kampanijos „ Yes Scotland“ („Taip, Škotija“) lyderis, antradienį sakė, kad prieš dvi savaites buvo susitikęs su karaliene jos Balmoralo pilyje Škotijoje.

„Manau, Jos Didenybė Karalienė, per ilgą savo viešpatavimo laikotarpį mačiusi daugybę įvykių, didžiuosis būdama škotų Karaliene, ir mes iš tikrųjų didžiuotumėmės ja kaip šios žemės Karaliene“, - sakė A.Salmondas.

Elizabeth II viešai išsakė savo poziciją analogišku klausimu 1977 metais, kai sakė kalbą parlamente, skirtą jos valdymo sidabriniam - 25 metų - jubiliejui, o Škotijoje ir Velse buvo garsiai reikalaujama suteikti daugiau galių šiems regionams.

„Tarp mano protėvių buvo Anglijos ir Škotijos karalių ir karalienių bei Velso princų, todėl galiu be vargo suprasti tokias aspiracijas. Tačiau negaliu pamiršti, kad buvau karūnuota Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos karalystės monarche“, - tuomet parlamente sakė Elizabeth II.

„Galbūt šis jubiliejus yra tinkamas laikas mums sau priminti apie sąjungos suteiktą naudą - namuose ir mūsų tarptautiniuose reikaluose, visos Jungtinės Karalystės gyventojams“, - pažymėjo monarchė.

Škotijos vyriausybė sako, kad Škotijai paskelbus nepriklausomybę, karalienė Elizabeth II čia liktų valstybės vadove, kaip, pavyzdžiui, Australijoje ir Kanadoje.

Elizabeth II su Škotija sieja glaudūs asmeniniai ryšiai, čia esančioje Balmoralo pilyje, kuri priklausė kelioms monarchės šeimos kartoms, ji tradiciškai leidžia vasaros atostogas.