Kiek anksčiau JAV paskelbė turinčios įtarimų, kad sekmadienį per puolimą Sirijos šiaurės vakaruose vyriausybės pajėgos panaudojo cheminius ginklus, bet įspėjo, kad vis dar renka informaciją apie šį incidentą.

„Visiškai neturime jokių įrodymų apie ataką“, - sakė „Syrian Observatory for Human Rights“ vadovas Ramis Abdulas Rahmanas.

Kaip jau žinoma, balandžio pabaigoje Rusijos pajėgų remiamos Sirijos vyriausybės pajėgos suintensyvino bombardavimus džihadistų kontroliuojamame Idlibo regione, kuris yra paskutinė didelė sukilėlių teritorija Sirijoje.

Idlibą iš esmės kontroliuoja grupuotė „Hayat Tahrir al-Sham“ (HTS). Ji sekmadienį apkaltino Sirijos vyriausybės pajėgas įvykdžius chloro dujų ataką prieš jos kovotojus Latakijos provincijos šiaurėje.
Sirijos kariuomenė atmetė tokius pareiškimus, pavadindama juos „prasimanymais“. Tačiau JAV valstybės departamentas antradienį paskelbė, kad įtaria, jog sekmadienį Sirijos šiaurės vakaruose buvo panaudoti cheminiai ginklai, ir aiškinasi dėl šio incidento.

„Vis dar renkame informaciją apie šį incidentą, bet pakartojame savo įspėjimą, kad, jei Assado režimas naudos cheminius ginklus, JAV ir jų sąjungininkai reaguos greitai ir tinkamai“, - sakė JAV valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija anksčiau du kartus bombardavo Siriją dėl tariamo cheminių ginklų naudojimo - 2017-ųjų balandį ir 2018-ųjų balandį.