Apie tai skelbia „Reuters“.

Buvusio Kambodžos diktatoriaus parankinis, geriau žinomas kaip „antrasis brolis“ Nuonas Čea (Nuon Chea), ir buvęs prezidentas Chjo Sampanas (Khieu Samphan) karo nusikaltimų tribunole pripažinti prisidėję prie Raudonųjų khmerų režimo vykdyto prievartinio gyventojų iškeldinimo, žmogžudysčių ir masinių egzekucijų, kurios buvo dalis radikalios maoistų komunistinės revoliucijos Kambodžoje.

Nors Raudonųjų khmerų nusikaltimų karo tribunolas veikia jau devintus metus, tai kol kas tik antrasis šio teismo priimtas nuosprendis.

1975-1979 m. Kambodžą valdęs Raudonųjų khmerų komunistinis režimas atsakingas už ne mažiau kaip 1,7 mln. žmonių nužudymą, nors aukų skaičius gali siekti ir 2,2 mln. Khmerų diktatoriaus Pol Poto (Pol Pot), N. Čea, Ch. Sampano ir kitų pareigūnų bandymus Kambodžą paversti žemdirbių rojumi lydėjo priverstinis žmonių iškeldinimas iš miestų ir sisteminės pastangos susidoroti su šalies intelektualais bei režimui nepritariančiais asmenimis.

Už nusikaltimus žmonijai kaltais pripažintiems N. Čeai ir Ch. Sampanui taip pat iškelta atskyra byla dėl genocido vykdymo.