Oficialioje armijos ataskaitoje rašoma, jog alpinistas Aleksandras Gukovas, įstrigęs ant Latoko 1-osios viršukalnės šlaito 6294 metrų aukštyje, buvo išgelbėtas per „bebaimišką gelbėjimo operaciją“, esant ekstremalioms orų sąlygoms po 6 nesėkmingų bandymų.

Pakistano alpinistų klubo sekretorius Karraras Haidri sakė, jog A. Gukovo ekspedicijos porininkas Sergejus Glazunovas užsimušė nukritęs liepos 26 dieną, esant itin nepalankiems orams viršukalnėje Karakoramo kalnuose ties Biafo ledynu šiaurės Pakistane.

Armija teigia, jog A. Gukovas buvo nugabentas į kariuomenės ligoninę Skardu mieste. Pranešama, kad jo būklė stabili.

„Gukovas išsiuntė nelaimės signalą SOS ir buvo priverstas laukti išgelbėjimo, įsikibęs į šlaitą, neturėdamas įrangos, su kuria galėtų nusileisti“, – „Reuters“ teigė Pakistano alpinistų klubo sekretorius Karraras Haidris.

„Jam pavyko nusilipdyti apsaugantį sniego kokoną ir užmegzti ryšį su gelbėtojais palydoviniu telefonu“, – sakė jis.

Rusą nuskraidino į artimiausią ligoninę Skardu mieste. Net po trijų dienų be maisto 6 294 m aukštyje jo sveikatos būklė ganėtinai gera.

„Jis labai silpnas, bet nenušalo“, – sakė K. Haidris.

Deja, ėmus snigti, teko atšaukti ankstesnes paieškas.

Pora pradėjo kopti liepos 12 d., bet po dviejų savaičių kalnuose pasienyje su Indija ir Kinija persigalvojo ir ėmė leistis.

Pakistanas laikomas alpinistų rojumi, jis su savo 7 km siekiančiomis kalnų viršūnėmis konkuruoja su kaimyniniu Nepalu. Deja, vasarą gausiai suvažiuojantiems alpinizmo entuziastams lipimas į kalnus neretai baigiasi nelaimingais nutikimais.