Nauji susirėmimai yra pirmas rimtas trapių paliaubų pažeidimas nuo antradienio, kai tarpininkaujant Maskvai buvo nutraukti mūšiai dėl kalnuoto Kalnų Karabacho regiono.

Azerbaidžanas šiąnakt pažeidė paliaubas ..., iš minosvaidžių“ apšaudydamas etninių armėnų sukilėlių pozicijas Karabache, sakoma nepripažintos separatistų respublikos gynybos ministerijos pranešime.

„Vienas (Karabacho) karys žuvo šiauriniame (fronto linijos) sektoriuje netoli Tališo, o kitas buvo mirtinai sužeistas šiauriniame sektoriuje“, – sakoma pranešime.

Armėnija kaltina Azerbaidžaną, kad pastarojo pajėgos per sieną apšaudo ir karinius, ir civilius objektus.

„Armėnų kaimai – Karmiras, Tudžuras ir Baganis – pateko į azerių ugnį“, – sakoma armėnų Gynybos ministerijos atstovo Arcruno Ovanisiano pranešime.

Azerbaidžanas tvirtina tik atsakąs ugnimi į Armėnijos pajėgų šaudymą į azerių pozicijas Karabache.

„Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos atsakė į Armėnijos artilerijos smūgius, – sakė azerių Gynybos ministerijos atstovas Vagifas Dargaly. – Armėnijos pajėgos šaudė ir į civilinius objektus (Azerbaidžane)“.

Vėliau Azerbaidžano gynybos ministerija pranešė, kad abi pusės sutarė atgaivinti paliaubų režimą nuo 15 val. Baku (14 val. Lietuvos) laiku. Tuo metu iš mūšio lauko bus išgabenti žuvusieji, padedant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai bei Raudonajam Kryžiui.

Situacija Kalnų Karabacho konflikto zonoje komplikavosi praėjusį šeštadienį.

Azerbaidžano regionas Kalnų Karabachas vietos etninių armėnų pajėgų ir Armėnijos kariškių yra kontroliuojamas nuo 1994 metų, kai karas baigėsi neišsprendus regiono statuso klausimo. Šį konfliktą kursto sena įtampa tarp krikščionių armėnų ir daugiausia musulmonų azerių.