"LNU žaibų kompleksu" pavadinta viena didžiausių gaisrų grupių išdegino beveik 89 tūkst. hektarų teritorijos, sunaikino beveik 500 statinių ir privertė evakuotis dešimtis tūkstančių žmonių.

Iki penktadienio vidurdienio buvo suvaldyti tik septyni procentai nuo pirmadienio siaučiančio gaisro, kuris, dabartiniais duomenimis, yra dešimtas pagal dydį per valstijos istoriją.

Dėl "LNU žaibų komplekso" iškilo pavojus vyno darykloms vynininkyste garsėjančiuose Sonomos ir Napos regionuose, dar neatsigavusiuose po pastaraisiais metais siautusių panašių gaisrų, pareikalavusių žmonių gyvybių.

Pasak pareigūnų, su šios savaitės gaisrais, kuriuos sukėlė daugiau nei 12 tūkst. žaibo smūgių, siejamos penkios mirtys.

Keturi lavonai buvo rasti ketvirtadienį, trys iš jų – sudegusiame name vienoje Napos apygardos kaimiškųjų vietovių.

Ugniagesių duomenimis, pastarąją savaitę žaibai įplieskė 560 gaisrų. Didžiausi iš jų yra vadinamieji LNU, SCU ir CZU kompleksai San Fransisko įlankos rajone.

Kalifornijos priešgaisrinės tarnybos direktoriaus pavaduotojo padėjėjas Danielis Berlantas pranešė, kad ugniagesiams pavyko pasiekti pažangos, tačiau pastangas suvaldyti gaisrus apsunkina besitęsiantys karščiai ir itin sausi orai.

Anot D. Berlanto, tikimasi, kad savaitgalį šiek tiek atvės, tačiau jau sekmadienio vakarą skelbiamas žaibų be lietaus pavojus.

„Vėl galime sulaukti audros su žaibais, todėl išliekame budrūs“, – sakė jis.

Iki šiol evakuota apie 119 tūkst. žmonių, daugelis jų ieško, kur prisiglausti, nes dėl koronaviruso pavojaus nesiryžta vykti į valdžios įsteigtus pagalbos centrus.

Į pietus nuo San Fransisko esančiose San Matėjo and Santa Kruzo apygardose kai kurie nuo CZU žaibų komplekso – septinto pagal dydį gaisro valstijos istorijoje – pasitraukę žmonės nakvojo kemperiuose automobilių stovėjimo aikštelėse arba Ramiojo vandenyno paplūdimiuose.

Santa Kruzo apygardoje turistai buvo paraginti išvykti, kad nuo gaisrų bėgantys gyventojai turėtų, kur apsistoti.