Kaip informuoja newsru.com, prieš trečios jo kadencijos pirmąsias metines irgi vyko protesto akcija Bolotnaja aikštėje, tik kur kas kuklesnė ir akivaizdžiai ramesnė, nors po tragiškos žmogaus žūties jai buvo kilusi grėsmė sužlugti. Bet situacija, vertintojų manymu, parodomoji – per šiuos metus V. Putinas išmoko geriau susitvarkyti su politiniais oponentais ir apskritai pradėjo kur kas užtikrinčiau jaustis.

„Per metus Putino populiarumas nesumažėjo. Didelis skaičius – 72 proc. teigiamų vertinimų rodo, kad populiarumas netgi turi potencialo didėti, – taip pakomentavo neseniai fondo „Visuomenės nuomonė“ atliktos apklausos rezultatus Prioritetinių regioninių reikalų instituto generalinis direktorius Nikolajus Mironovas. – Jis priklauso tiek nuo per daugelį metų atsiradusio pasitikėjimo prezidentu Putinu, tiek ir nuo jo sugebėjimo spręsti šaliai reikšmingus klausimus. Jis, be abejonės, susijęs su pernai metų rezultatais.“

Jis eina ledu, bet tapo ramesnis

Fondo „Visuomenės nuomonė“ duomenimis, kas antras rusas (50 proc.) teigia, kad pirmaisiais prezidentavimo metais V. Putinas pateisino jų lūkesčius. 44 proc. rusų įsitikinę, kad V. Putinas savo darbe vadovaujasi piliečių nuomone. 16 proc. mano, kad V. Putinas eina valstybės vadovo pareigas geriau nei per pirmas dvi kadencijas, 56 proc. apklaustųjų galvoja, kad lyginant su dviem ankstesnėmis kadencijomis niekas nepasikeitė.

Maloni sukakties dovana tikriausiai buvo ir neseniai atliktos analitikų centro „Levada-Centr“ apklausos duomenys. 26 proc. rusų norėtų, kad V. Putinas liktų prezidentu ir po 2018 m.

55 proc. nori, kad Rusija turėtų naują lyderį: 14 proc. tikisi, kad jis tęs prezidento V. Putino politiką, 41 proc. nori, kad šis žmogus „pasiūlytų kitų šalies problemų sprendimo būdų“. Be to, sociologų duomenimis, radikalius šūkius „Rusija be Putino“ ir „Putinas turi pasitraukti“ vienaip ar kitaip palaiko 24 proc. respondentų.

„Įtikėjo savo neklystamumu“, bet tapo ramesnis

Prasidėję sustiprėjusiu opoziciniu judėjimu pernai metai V. Putinui akivaizdžiai buvo sudėtingi, tačiau pamokomi ir vertingi, mano analitikai. Rusijos prezidento pasitikėjimą savimi žurnalistai anksčiau vertimo neigiamai – „įtikėjo savo neklystamumu“. Politologai vertina atsargiau ir kiek kitaip – gali būti, kad V. Putinas pasimokė iš sunkumų, su kuriomis teko susidurti trečios kadencijos pradžioje.

„Vladimiras Putinas stipriai pasikeitė. Emocine prasme jis tapo kur kas ramesnis, praktiškai nustojo karščiuotis“, – cituoja politologą Aleksejų Muchiną naujienų agentūra „RIA Novosti“. Anot jo, per antrą kadenciją kartais emocijos paimdavo viršų prieš politinę poziciją, o to rezultatas būdavo aršūs pasisakymai.

„Per pastaruosius tapo akivaizdu, kad jis retai praranda savitvardą“, – mano politologas.

Jo kolega Olegas Matvejčevas galvoja, kad V. Putino politika tapo tvirtesnė: „Matome, kad dabar jis kur kas labiau pasitiki ir savimi, ir tuo, ką daro. Savo sprendimus jis įgyvendina griežčiau, greičiau, reikliau nei anksčiau.“

Retorikos diferenciacija

Tarptautinio politinės ekspertizės instituto vadovas Jevgenijus Minčenka pastebi, kad Rusijos vadovas su skirtingomis gyventojų grupėmis elgiasi skirtingai: „Radikali opozicija – jokio dialogo. <...> nuosaikūs liberalai – politinė reforma ir demonstratyvus tokių figūrų, kaip Kudrinas ir Čiubaisas, artinimas. Nacionalistai – jų retorikos pasitelkimas. Socialinis protestas – stipriai padidintos socialinės išmokos įvairioms gyventojų grupėms.“

„Pagrindiniu politikos metodu jis renkasi tokį būdą – iškelia į visuomeninės darbotvarkės viršų žmonėms nesvarbius klausimus, tačiau pagal juos galima prieiti iki tvirtos daugumos. Pavyzdžiui, istorija su (grupe) „Pussy Riot“, homoseksualų teisėmis ir t. t.“, – pridūrė J. Minčenka.

Daugelio politologų nuomone, šie metai – veikiau pereinamieji, o galutinis trečio V. Putino kadencijos kursas dar nesuformuotas.

„Tai galimo naujo kurso žymėjimo metai, konservatyvaus modernėjančio režimo kurso, kurio tikslas, trumpai tariant, – sukurti šiuolaikinę pramoninę visuomenę. <...> Bet toks režimas dar nesukurtas, sukurtos tik kai kurios prielaidos jam (atsirasti), neaišku, ar tos prielaidos bus įgyvendintos. Jaučiasi, kad Putinas eina plonu ledu, kad kruopščiai tiria šitą ledą, galvoja, kur žengti, į kurią pusę eiti“, – sakė politologas Pavelas Sviatenkovas.