Šalia gelbėjimo operacijos vietos budėjo skubiosios medicininės pagalbos automobiliai.

Gelbėtojų komandos yra apsirūpinusios specialiais neštuvais su ratukais, kad jėgų netekusius vyrus būtų galima ištraukti 57 metrų ilgio plieniniu vamzdžiu, kai tik jį pavyks nutiesti pro paskutinį gelbėtojus nuo jų skiriantį daugiatonį žemės, betono ir nuolaužų sluoksnį.

Vietoje esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė, kad netoliese budėjo skubiosios medicininės pagalbos automobiliai ir lauko ligoninė, pasirengusi priimti vyrus, po žeme įstrigusius po to, kai prieš dvylika dienų Himalajų Utarachando valstijoje įgriuvo dalis jų statomo tunelio.

„Repetavome, kaip saugiai ištraukti vyrus“, – ketvirtadienį reporteriams sakė Nacionalinės reagavimo į nelaimės pajėgų viršininkas Atulas Karwalis.

„Pirma leisis vaikinai“, – kalbėjo jis. „Prie neštuvų pritvirtinome ratukus, kad, patekę į tunelį, galėtume neštuvais vieną po kito ištraukti žmones – esame viskam pasirengę.“

Tačiau gelbėjimo operaciją teko nuolat vilkinti: tunelį užgriuvo dar daugiau nuolaužų, buvo baiminamasi, kad tunelis gali įgriūti arba gali sugesti gręžiamoji – ketvirtadienį darbai strigo dėl mechaninių problemų.

„Mūsų priešas – Himalajų geologija“


„Tie likę 10 ar 12 metrų... mes nežinome, kas gali nutikti, bet esame viskam pasirengę“, – sakė A. Kerwalis, pridurdamas, kad įstrigę vyrai „stengiasi neprarasti ūpo“.

Utarachando vyriausiasis ministras Pushkaras Singhas Dhami pasakė, kad dirbama it „karo zonoje“, šalia laukia „gydytojų komanda, greitosios pagalbos automobiliai, sraigtasparniai ir lauko ligoninė“.

Vyresnysis Nacionalinės nelaimių valdymo direkcijos pareigūnas Syedas Ata Hasnainas atsisakė nurodyti, kada vyrai gali būti išvaduoti.

„Tai – kaip mūšis“, – reporteriams sakė atsargos generolas. „Laiko numatyti negali. Mūšyje nežinai, kaip pasielgs priešas.

Čia tavo priešas yra žemė. Mūsų priešas – Himalajų geologija... darbas yra labai sunkus.“

Ekspertai yra perspėję dėl plataus masto statybų poveikio Utarachande, kur dažnai įvyksta nuošliaužų.

„Vienodą riziką patiria tiek gelbėtojai, tiek įstrigę darbininkai“, – pridūrė S. Hasnainas.

Maldos už saugų išgelbėjimą


Naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė, kad įvažiavimo į Silkjaros tunelį viduje virė veikla.

Šalia nelaimės vietos būriavosi sunerimę artimieji, čia buvo įrengta induistų šventykla, dvasininkas meldėsi už saugų įstrigusių vyrų išgelbėjimą.

„Ateis ta diena, kai jie išsivaduos iš tunelio ir tai bus svarbiausia, laimingiausia diena mūsų gyvenime“, – sakė 35 m. Chanchalas Singhas Bishtas, kurio 24 m. amžiaus pusbrolis Pushkaras Singhas Ary yra įstrigęs griuvėsiuose.

Jeigu darbininkų nepavyks išgelbėti pro pagrindinį įvažiavimą į tunelį, gelbėtojai pradėjo sprogdinti bei gręžti ir kitą nebaigto statyti tunelio galą, kurio ilgis – bemaž pusė kilometro.

Pasirengta ir rizikingai operacijai, kai vertikali šachta būtų gręžiama tiesiai virš tunelio.

Pirmą kartą gyvus darbininkus pamatė antradienį – jie žiūrėjo į endoskopo kamerą, kurią gelbėtojai įterpė per siaurą vamzdelį, kuriuo į tunelį patenka oras, maistas, vanduo ir elektra.

Nors vyrai yra po žeme, vietos jiems nestinga – tunelio ertmės aukštis yra 8,5 m, ilgis – maždaug du kilometrai.

Tunelis tiesiamas įgyvendinant ministro pirmininko Narendros Modžio infrastruktūros projektą, kuriuo siekiama sutrumpinti kelionių tarp populiariausių induistų vietovių šalyje laiką, taip pat pagerinti susisiekimą su strateginėmis zonomis, esančiomis šalies konkurentės Kinijos pasienyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją