Dabar šalies valdžios kontroliuojama žiniasklaida Čečėnijoje, kur žmogaus teisių gynėjai kaltina regiono saugumo pajėgas grobiant žmones ir grubiai pažeidinėjant jų teises, sako, kad dainininkas Zelimkhanas Bakajevas atsirado – jis Vokietijoje, skelbia rferl.org.

Televizijos „Grozny-TV“ teiginiai, paviešinti rugsėjo 24 dieną, paremti dviem „YouTube“ platformoje pasirodžiusiais vaizdo įrašais. Juose nufilmuotas į Z. Bakajevą panašus vyras, pasakojantis, kaip šauniai leidžia laiką Vokietijoje.

Vaizdo įrašai, kuriuos „YouTube“ įkėlė asmuo, besivadinantis Artiomu Lebedevu, jau sukėlė nemažai įtarimų, esą jie buvo surežisuoti ir filmuoti visai ne Vokietijoje, taip bandant nuslėpti tikrąją dingusio čečėno buvimo vietą.

Paslaptys, gaubiančios Z. Bakajevo dingimą, ir toks netikėtas „atsiradimas“ kelia daug abejonių. Juo labiau, kad Čečėnijos saugumo pajėgos dažnai sulaukia kaltinimų mįslingais žmonių pradanginimais, kankinimais ir kitais nusikaltimais.

Z. Bakajevo artimieji sako, kad dainininkas, gyvenantis Maskvoje, dingo kaip į vandenį rugpjūčio 8 dieną.

Vienas jo giminaitis žurnalistams rugpjūčio 16 dieną sakė, kad Z. Bakajevas anksčiau atvyko į Čečėnijos sostinę Grozną, kur buvo švenčiamos jo sesers vestuvės.

Po kelių dienų vienas Čečėnijos pareigūnas ėmė tvirtinti, kad Z. Bakajevas yra saugus ir greitai pasirodys viešumoje, nors daugiau detalių apie dainininko buvimo vietą ir savijautą nepateikė.

„Tas vaikinas nei vahabitas, nei teroristas, jis niekada nebuvo įsivėlęs į jokias problemas. Juo tikrai nesidomėjo teisėsaugos specialistai, niekam jo nereikia. Niekur jis nedings. Neturi priešų“, – rugpjūčio 18 dieną sakė Čečėnijos žiniasklaidos ir informacijos ministras Džambulatas Umarovas.

Grįžkime prie rugpjūčio 24 dieną „YouTube“ patalpintų vaizdo įrašų. Viename iš jų vyras kalba kambaryje, užtrauktos užuolaidos, ant stalo matoma skardinė su „Drive Me“ logotipu. Tai energinis gėrimas, kurį Rusijoje pardavinėja pasaulinis gaiviųjų gėrimų gigantas „PepsiCo.“.

Įdomu tai, kad Vokietijoje „Drive Me“ neparduodamas. Tai patvirtino ir Rusijos naujienų kanalas „Mediazona“. Jis taip pat akcentuoja, kad kambaryje esanti sofa – vieno Maskvos baldų gamintojo produktas.

Vienas naujienų portalas iš Rusijos Novgorodo srities cituoja vietos baldų gamintoją, kuris teigia, kad supamoji kėdė, matoma vaizdo įraše, yra iš jo gaminių katalogo, ir pabrėžė, kad bendrovė prekiauja savo baldais Čečėnijoje.

Portalas 53news.ru. taip pat cituoja baldų gamintoją, kuris teigia, kad savo produkciją jis pristatė 2015 metais Kelne vykusioje parodoje, tad dalis baldų galėjo per Lietuvą atsidurti Europos Sąjungos rinkoje.

Be to, vaizdo medžiagoje pasirodantis vyras, pristatomas kaip Z. Bakajevas, nė žodeliu neužsimena, kur tiksliai Vokietijoje jis yra, tik kad atvyko rugpjūčio viduryje.

Kai Čečėniją pradėjo valdyti Ramzanas Kadyrovas, situacija respublikoje kiek aprimo. Groznas ėmė keltis naujam gyvenimui. Anot Kremliaus kritikų, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas leido R. Kadyrovui valdyti Čečėniją taip, kaip jam atrodo tinkamiausia, nes mano, jog jis pajėgus įveikti separatizmą ir agresiją.

Balandį „Novaja Gazeta“ skelbė, kad Čečėnijoje persekiojami ir kankinami homoseksualai.

Pasirodžius tokiai informacijai, žmogaus teisių gynimo grupės ir žiniasklaida, įskaitant RFE/RL, kalbėjosi su čečėnais, kurie esą patyrė tokį nežmonišką elgesį.

R. Kadyrovas ir kiti įtakingi Čečėnijos pareigūnai tokią informaciją smerkia kaip šmeižtą ir tvirtina, kad respublikoje nevyksta nieko panašaus.

„Novaja Gazeta“ taip pat skelbė, kad sausį po susirėmimo su policijos pajėgomis, vykusio gruodį, 27 žmonėms buvo įvykdyta mirties bausmė.

Rugsėjo pradžioje Z. Bakajevo motina kreipėsi į R. Kadyrovą, prašydama pagalbos ieškant sūnaus.

Regiono vidaus reikalų ministerijos šaltinis RFE/RL Šiaurės Kaukazo tarnybai sakė, kad kol kas neplanuojama kelti baudžiamosios bylos dėl dingimo, nes „jis išvyko pats“.

Šis naratyvas labai greitai buvo pasičiuptas Čečėnijos pareigūnų.

„Grozny TV“ parengtame reportaže, kuriame kliaujamasi vaizdo įrašais iš „YouTube“ platformos, Z. Bakajevas vaizduojamas kaip sveikas ir gyvas, ir, kas svarbiausia, smagiai leidžiantis laiką.

Reportaže akcentuojama, kad priešiškai nusiteikusi žiniasklaida sabotuoja dainininko dingimą, norėdama diskredituoti Čečėniją ir apšmeižti regiono valdžią. Straipsniu socialinėje žiniasklaidoje dalijasi Rusijos vidaus reikalų ministerijos Čečėnijos skyrius.

Z. Bakajevo bičiulis RFE/RL Šiaurės Kaukazo tarnybai sakė, kad vaizdo įrašai „YouTube“ platformoje neturi nieko bendro su realybe, nes jo draugas „neturėjo jokių planų išvykti“, be to, jis neturi Šengeno vizos, leidžiančios atvykti į Europos Sąjungą.

„Jeigu norėjo išvažiuoti, kodėl pirmiausia negrįžo namo?“ – samprotauja prisistatyti nepanoręs dingusioji bičiulis.

Kelios dienos iki pasirodant mįslingiems vaizdo įrašams „YouTube“, Z. Bakajevo motina pareiškė, kad „jos sūnus visada ją perspėdavęs apie savo planus kur nors keliauti“.

„Visada žinodavau, kur jis vyksta“, – sakė Malika Bakajeva.

Z. Bakajevas daugumą dainų atlieka čečėnų kalba. Jaunasis atlikėjas buvo surengęs koncertų Dagestane, Ingušijoje ir Maskvoje.

Be to, kaip teigia dainininko bičiulis, Čečėnijoje Z. Bakajevui koncertuoti buvo uždrausta, nes „jo muzika pernelyg skiriasi nuo tos, kokią žmonės klauso Čečėnijoje“, sako žurnalistai.