Nuotraukos darytos laikotarpiu nuo Viktorijos epochos pabaigos iki 1920 metų, jose įamžinti bene garsiausių tuo metu Jungtinėje Karalystėje veikusių nusikaltėlių organizacijų, veiklą vysčiusių sparčiai besiplečiančiame šalies geležinkelių tinkle, nariai.

Nuo kukliai gyvenusio vienaakio bagažo tikrintojo Johno Moiro, nubausto už arbatos vagystę, iki tikrą karjerą nusikaltėlių pasaulyje padariusio Roberto Lewiso, darbo stovykloje atsidūrusio dėl siuntinių vagystės. Žvelgiant į fotografijas, nejučia peršasi išvada, jog savo laiku šalies geležinkelių tinkle nusikalstamumas tiesiog klestėjo.

Panašu, jog dauguma nusikaltėlių vogė pasitelkę klasika tapusią dėmesio nukreipimo strategiją: konkrečioje geležinkelio stotyje buvo sukeliamas staigus chaosas. Kilus suirutei, piktavaliai čiupdavo turtingiausių keleivių bagažą ir pasišalindavo, kol savininkai atlikinėjo kelionei būtinus formalumus: pirkdavo bilietus, konsultuodavosi su stoties darbuotojais ir t.t.

Spėjama, jog bent dalis nusikaltėlių veikė ne vieni, o priklausė organizuoto nusikalstamumo grupuotėms, kurios dėl brangių krovinių neretai nusitaikydavo ir į pašto traukinius. Nusikalstama veikla vertėsi ir mažai uždirbantys geležinkelių darbininkai, naiviai tikėję, jog jų neva privilegijuota padėtis, dingus vienam ar kitam lagaminui, juos apsaugo nuo bet kokių įtarinėjimų. Pastarasis apibūdinimas puikiausiai tinka šiaurinės Jungtinės Karalystės geležinkelių darbuotojui Thomasui Drummondui, kuris buvo nufotografuotas vilkintis elegantišką uniformą. Vyras už 12 viskio butelių vagystę buvo užgrotų patupdytas 20-iai dienų.

Geležinkelių darbuotojas Thomas Drummondas nuotraukoje vilki savo elegantiškąją uniformą – už kelių akimirkų jis 20 dienų atsidurs už grotų dėl 12 butelių viskio vagystės, btp.police.uk nuotr.
Šiaurinės Jungtinės Karalystės geležinkelių darbuotojas Thomas Drummondas nuotraukoje vilki savo elegantiškąją uniformą – už kelių akimirkų jis 20 dienų atsidurs už grotų dėl 12 butelių viskio vagystės.

Kalbant apie garsiausius to meto vagis, būtina paminėti ir Mitchellą Steadmaną Turnerį, kuris kalėjime praleido pusmetį – tokios bausmės susilaukė 1920 metais Edinburgo Waterley stotyje pavogęs krepšį. Vertas dėmesio ir madingą barzdą turėjęs, stilingai besirengęs Jamesas Whiltonas (dar žinomas ir kaip Charlesas Whartonas). 1887 metais Londono Paddingtono stotyje jis taip pat pasisavino ne savo lagaminą.

Panašu, jog net ir kariai nebuvo apsaugoti nuo pagundų savintis ne savo daiktus. Dviejuose nuotraukoje įamžinti ir karinėmis uniformomis vilkintys vyrai.

Eilinis Gordonas Marras iš 16-ojo bataliono Kanados ir Škotijos pulko buvo nuteistas 10 dienų kalėti už dėžės žuvų vagystę 1918 metais. O liūdnai pagarsėjęs karališkųjų oro pajėgų leitenantas Jackas Grahamas Parkeris pripažintas kaltu dėl nepadoraus elgesio geležinkelio stotyje 1920 metų kovą.

Eilinis Gordonas Marras buvo nuteistas 10 dienų kalėti už dėžės žuvų vagystę 1918 metais, btp.police.uk nuotr.
Eilinis Gordonas Marras iš 16-ojo bataliono Kanados ir Škotijos pulko buvo nuteistas 10 dienų kalėti už dėžės žuvų vagystę 1918 metais.
Kambrijos traukinių siaubas Margater Leck. Vagišė vilki paltą su itin ekstravagantiška apykakle – fotografija daryta 1904 metais per Kūčias. Moteris buvo sulaikyta dėl lagamino vagystės Edinburge, btp.police.uk nuotr.

Nuotraukoje yra ir moterų. Viena iš jų – Kambrijos traukinių siaubas Margater Leck. Nuotraukoje vagišė vilki paltą su itin ekstravagantiška apykakle – fotografija daryta 1904 metais per Kūčias. Moteris buvo sulaikyta dėl lagamino vagystės Edinburge.

Nuotraukoje - Kambrijos traukinių siaubas Margater Leck. Vagišė vilki paltą su itin ekstravagantiška apykakle – fotografija daryta 1904 metais per Kūčias. Moteris buvo sulaikyta dėl lagamino vagystės Edinburge.

Nors dažniausiai vagišiai sulaukdavo nedidelės bausmės – piniginės baudos ar kelių dienų belangėje, panašu, jog kai kurie teisėjai kaltinimus iš pirmo žvilgsnio smulkiais prasižengimais geležinkelių sistemoje laikė rimtesniais nei kaltinimus organizuotu nusikalstamumu.

Pavyzdžiui, vargšas senasis Edwardas Meitchie darbo stovykloje praleido net tris mėnesius dėl gana menko prasižengimo – 1922 metais jis valkatavo Derby stotyje.