Prieš metus Arvydas su žmona pradėjo mąstyti, kaip iškeisti šaltą žiemą Lietuvoje į atostogas Majamyje. Kadangi vyras prieš dešimt metų dirbo kruiziniuose laivuose, jis nusprendė su žmona JAV nusipirkti kruizinę kelionę ir maloniai praleisti laiką JAV pakrantėje.

„Prieš pirkdamas bilietus konsultavausi dėl vizų ambasadoje. Man buvo pasakyta, kad vizų nereikia, pakanka užsiregistruoti ESTA (angl. - Electronic System for Travel Authorization; automatinė sistema, suteikianti informaciją apie galimybę keliauti į JAV). Tai padarėme rugsėjo pabaigoje“, - pasakojo vyras.

Tik gavęs teigiamą atsakymą, kad į JAV jį įsileis, Arvydas pradėjo planuoti dviejų savaičių atostogas Majamyje: užsakė sau ir žmonai kruizinio laivo bilietus, nupirko lėktuvo bilietus, užsisakė viešbučius.

Po Kalėdų vyras su žmona susikrovė lagaminus ir išvyko į lauktas atostogas. Pasiekti Majamį šeima turėjo per Londoną ir Torontą.

Prieš išskrendant Arvydas dar kartą pasitikslino, ar visi leidimai, rezervacijos nepakeisti, ir ramia širdimi sėdo į lėktuvą.

„Skrydžio į Londoną ir iš Londono į Torontą metu viskas buvo gerai. Tačiau atskridus į Torontą sužinojome, kad žmonos leidimas geras, o mano - atšauktas“, - prisiminė pašnekovas.

Nustebęs dėl gautos informacijos, vyras su žmona išvažiavo į viešbutį Toronte, kur teko praleisti naktį. Viešbutyje vyras pasitikrino savo elektroninį paštą ir pamatė, kad iš tiesų jam atsiųsta žinutė dėl priimto sprendimo atšaukti jo leidimą.

„Visą kitą dieną praleidome kalbėdami su JAV migracijos atstovais. Jiems nepakako rezervacijų įrodymo. Man pasakė, kad jie neturi teisės manęs įsileisti, nes leidimas atšauktas. Buvo savaitgalis, o mūsų kruizas turėjo prasidėti pirmadienį, niekas nieko nesiaiškino, todėl išskridome atgal į Londoną“, - kalbėjo Arvydas.

Kadangi lagaminai jau buvo sukrauti saulėtoms atostogoms, pora Londone nusipirko naujus bilietus – šį kartą į Bankoką ir dvi savaites atostogavo Tailande.

Vyras skaičiavo, kad nepavykę atostogos JAV jam ir žmonai kainavo apie 15 tūkst. Lt. Arvydas teigė, kad jam pavyko susigrąžinti tik 100 dolerių iš keliones kruiziniu laivu siūlančios įmonės.

Grįžęs po atostogų į Lietuvą vyras nusprendė išsiaiškinti su ESTA atstovais, kodėl jis nebuvo įleistas į JAV.

Arvydas išsiuntė elektroninį laišką su užklausa. Sulaukęs atsakymo, nustebo.

„Gavau atsakymą, kad pildydamas anketą sumelavau, ar kada nors man buvo atsisakyta suteikti vizą į JAV. Pildydamas anketą atsakiau, kad – ne“, - prisiminė pašnekovas.

Negavęs jį tenkinančio atsakymo Arvydas dar kartą kreipėsi elektroniniu paštu, informuodamas, kad jis yra turėjęs vizą į JAV prieš dešimt metų, kai dirbo kruiziniame laive JAV, ir šios vizos galiojimas yra pasibaigęs, bet jam nebuvo viza atšaukta ar nesuteikta.

„Paprašiau patikslinti, kada man buvo atsisakyta suteikti vizą, bet gavau atsakymą, kad tokios informacijos jie neteikia“, - pasakojo vyras.

Arvydas teigė, nežinantis, ar dar kada rizikuos keliauti į JAV, tačiau su liūdesiu prisimena neįvykusią kelionę, kurios metu norėjo su žmona paatostogauti kruiziniame laive.

„Kruizas ir buvo visa atostogų esmė, nes prieš dešimt metų dirbau kruiziniuose laivuose ir norėjau ten ir žmoną nusivežti. O viskas gavosi taip, kad mes atsidūrėme Bankoke“, - pridėjo pašnekovas.