20 metų Nikita Žuravelis buvo suimtas už tariamą korano sudeginimą prie mečetės pietryčių Rusijoje ir perkeltas į areštinę Čečėnijoje, daugiausia musulmonų gyvenamą regioną. Jo atvejis sulaukė dėmesio, kai Čečėniją valdantis Ramzanas Kadyrovas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip jo paauglys sūnus spardo ir parbloškia ant grindų studentą ir kelis kartus smogia jam į veidą.

A. Kadyrovas, kurio režimas kaltinamas daugybe žmogaus teisių pažeidimų, pareiškė, kad „didžiuojasi“ savo sūnumi ir vėliau jam suteikė daugybę apdovanojimų.

N. Žuravelis buvo apkaltintas chuliganizmu ir tikinčiųjų jausmų įžeidimu. Čečėnijos teismas paskelbė, kad jis „buvo pripažintas kaltas (...) ir nuteistas kalėti trejus metus ir šešis mėnesius (...) kolonijoje“.

Pasak nevyriausybinės žmogaus teisių organizacijos „Memorial“, nėra viešų įrodymų, kad N. Žuravelis pats sudegino koraną, nes socialiniuose tinkluose išplatintame vaizdo įraše jo tapatybė nenustatyta.

A. Kadyrovas, vienas didžiausių prezidento Vladimiro Putino šalininkų, geležine ranka valdo Čečėniją nuo 2007 metų. V. Putinas pritarė sprendimui perkelti N. Žuravelį į Čečėniją ir sakė, kad jis turėtų atlikti bausmę „viename iš Rusijos regionų, kuriame daugumą sudaro musulmonai“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją