Korano sudeginimo Volgograde vaizdo įrašas socialiniuose tinkluose pasirodė gegužės 19 dieną. Po dviejų dienų jėgos struktūrų atstovai paskelbė sulaikę vienos gyventoją, Ukrainoje gimusį N. Žuravelį, dirbantį maisto kurjeriu. Žinoma, kad jis į Volgogradą persikėlė iš Rusijos okupuoto Krymo.

Vaizdo įraše R. Kadyrovo sūnus puola ant kėdės sėdintį N. Žuravelį ir pradeda jį talžyti kumščiais bei spardyti koja. Jis perverčia N. Žuravelį ant grindų ir ketina tęsti egzekuciją, tačiau vaizdo įrašas tą akimirką nutrūksta. Auka nesipriešina, tik bando rankomis saugoti galvą. Nežinoma, nei kur, nei kada nufilmuotas vaizdo įrašas, nei kas jo autorius.

Čečėnijos valdžios atstovai sako, kad A. Kadyrovas Grozno tardymo izoliatoriuje laikytą N. Žuravelį sumušė rugpjūčio viduryje, rašo svoboda.org.

Dauguma R. Kadyrovo aplinkos žmonių tuo metu stojo Čečėnijos galvos sūnaus pusėn. Teisėsaugos organų atstovai į situaciją nesureagavo, taip ir nepaaiškinę, kaip pašalinis asmuo galėjo patekti į tardymo izoliatorių ir sumušti sulaikytą asmenį.

R. Kadyrovas iki dabar situacijos nekomentavo. „Negaliu pakęsti nutylėjimų. Visada geriau padėti aiškų tašką – teisingą ir sąžiningą“, – teigiama R. Kadyrovo „Telegram“ kanale. „Sumušė ir teisingai padarė“, – savo sūnaus poelgį įvertino Čečėnijos lyderis, N. Žuravelį pavadinęs „Ukrainos specialiųjų tarnybų žmogumi“.

R. Kadyrovas tikina, kad „Adamo poelgiu labai didžiuojasi“, bei rašo, kad valstybė „augina bendruomenę tolerancijos, kantrumo ir meilės artimam dvasia“, bet tam trukdo tokie „provokatoriai“ kaip N. Žuravelis.

Rusijos žmogus teisių tarybos narė Eva Merkačeva pareiškė, kad dėl publikuoto vaizdo įrašo kreipsis į teisėsaugos organus. „Manau, kad turime nusikalstamos veikos įrodymą. Šio fakto niekas nepakeis“, – teigia ji komentare, kuriuo savo „Telegram“ kanale pasidalino žurnalistė Ksenija Sobčiak.

Pati K. Sobčiak teigia, kad jai skambino R. Kadyrovas. Anot jos, Čečėnijos galva pareiškė, kad jo sūnus N. Žuravelį sumušė savo iniciatyva, ir kad, „jeigu teismas nuspręs, kad Adamas kaltas, jis atsakys pagal įstatymą“.

R. Kadyrovo sūnaus poelgį įvertino ir du Rusijos Valstybės Dūmos deputatai – Jevgenijus Popovas ir Vladislavas Davankovas. Tik jie bausti jaunuolio nesiūlo. Žmogaus teisių ombudsmenė Tatjana Moskalkova sumušimo fakto visai nepaminėjo, tik parašė, kad „tyrimo tardymo izoliatoriuje metu“ sulaikyti asmenys „privalo laikytis įstatymu numatytų taisyklių“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)