„Buvo užlietos Rusijos karinių dalinių pozicijos, o tai gali sukelti didelio masto Rusijos minų laukų išplovimą ir chaotišką jų detonaciją“, – „Telegram“ paskelbė Ukrainos gynybos viceministrė Hana Maliar.

Pasak jos, Rusijos teroristinė kariuomenė įvykdė dar vieną nusikaltimą, galintį sukelti rimtą ekologinę ir humanitarinę katastrofą. Rusijos okupantai tyčia susprogdino užtvanką, kad sustabdytų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų deokupacijos procesą ir nukreiptų visuomenės dėmesį nuo įvykių Rusijos Belgorodo srityje. Vietoj to Rusijos okupantai pasiekė priešingą efektą.

Viceministrė taip pat pažymėjo, kad laikinai okupuotų Chersono regiono ir Krymo gyvenviečių civiliai gyventojai šiuo metu yra atsidūrę kritinėje padėtyje, nes sugriovus užtvanką jie neteko gėlo vandens.

Negana to, Krymas gali likti be vandens 10-15 metų, o gal ir visam laikui.

Tai turės didžiulių neigiamų pasekmių viso regiono žemės ūkiui ir masiniam žuvų gaišimui, kuris gali sukelti infekcinių ligų protrūkį. Tai komentare „Ukrinform“ sakė Ukrainos ekologinės lygos vadovė, Ukrainos aplinkos apsaugos ir gamtos išteklių ministro patarėja Tetjana Tymočko.

Kaip pranešama, birželio 6-osios naktį Rusijos kariuomenė susprogdino Kachovkos HE užtvanką. Chersono regione pradėta gyventojų evakuacija iš pavojingų potvynio rizikos vietų.

Teisėsaugos pareigūnai pradėjo tyrimą dėl okupantų įvykdyto Kachovkos hidroelektrinės užtvankos sprogdinimo ir vykdomo ekocido.

Bendrovė „Ukrhydroenergo“ pareiškė, kad Kachovkos HE visiškai sunaikinta ir jos atstatyti neįmanoma.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)