Ministerijos pareiškime teigiama, kad išpuolį įvykdė talibai, padedami pietinėje Zabulo provincijoje įsikūrusioje bazėje budėjusių afganų policininkų ir karių. Remiantis pareiškimu, tarp aukų yra 11 karių ir šeši policijos pareigūnai.

Iš karto po išpuolio niekas neprisiėmė atsakomybės, tačiau Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas pažadėjo išnagrinėti vyriausybės kaltinimus.

Provincijos tarybos narys Assadullah Kakaras anksčiau pranešė apie didesnį aukų skaičių – 25. Jis taip pat teigė, jog ataką surengė su vietos pareigūnais susimokę sukilėliai. Kol kas neaišku, kuris skaičius yra tikslus.

Išpuolis buvo surengtas tuo metu, kai JAV ir NATO ruošiasi palaipsniui išvesti iš šalies savo pajėgas pagal vasarį Vašingtono ir Talibano sudarytą susitarimą.

Kariuomenės išvedimas priklausys nuo Talibano pažado kovoti su teroristinėmis organizacijomis, įskaitant Afganistano rytuose veikiančią džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ atšaką.

Tačiau Vašingtonui kol kas sunkiai sekasi priversti besiriejančius Afganistano politikus susivienyti kurio nors lyderio užnugaryje, ir pradėti derybas šalies viduje – tai būtų kritiškai svarbus kitas JAV ir talibų susitarimo žingsnis. Vašingtonas taip pat kritikuoja brutalius sukilėlių išpuolius, nukreiptus prieš afganų saugumo pajėgas, bet ne prieš JAV ar NATO karius.

Vienas Afganistano prezidento Ashrafo Ghani atstovas pareiškė, kad penktadienį surengta „šlykšti“ ataka verčia suabejoti sukilėlių įsipareigojimu siekti taikos.

Tiek A. Ghani, tiek jo varžovas praėjusių metų prezidento rinkimuose Abdullah Abdullah šį mėnesį pasiskelbė prezidentu per atskiras inauguracijos ceremonijas. Nuo to laiko JAV ir Talibano deryboms tarpininkavęs Vašingtono pasiuntinys taikai susitiko su abiem lyderiais, ir pamėgino pasiekti kompromisą, tačiau kol kas kivirčas tik aštrėja.