Bandydamas rasti kad ir absurdiškiausią atsaką į Vakarų Rusijai dėl šalies rinkimų reikštą kritiką, Igoris Borisovas – akredituotas stebėtojas – tvirtina, kad referendumas Škotijoje neatitiko būtinųjų tarptautinių standartų.

I.Borisovas ir dar trys Rusijos piliečiai į Edinburgą atvyko trečiadienio vakarą, skelbia Rusijos naujienų tarnyba „RIA Novosti“.

Maskvos viešojo rinkimų instituto specialistų komanda stebėjo, kaip vyksta balsavimas Škotijos sostinėje ir aplinkinėse teritorijose. Jie taip pat susitiko su Škotijos politikais, rinkėjais ir nevyriausybinių organizacijų atstovais.

I.Borisovo teigimu, tai, ką pamatė ir išgirdo, paliko nemalonų įspūdį. Jis tvirtina, kad patalpa, kur jis ketvirtadienio vakarą stebėjo balsų skaičiavimo procedūrą, priminė didžiulį angarą lėktuvams.

Buvo labai sunku stebėti, kas vyksta, skundėsi stebėtojas ir pridūrė: „Angaro ilgis apie 300 metrų, o plotis – 100 metrų. Buvo stalų, ant kurių gulėjo krūvos biuletenių, o stebėtojai buvo pasimetę didžiuliame plote. Net ir norint, buvo neįmanoma pasakyti, kas ir kur vyksta. Taip pat buvo neaišku, iš kur atveždavo dėžes su balsavimo biuleteniais“.

I. Borisovas taip pat sakė, kad JAV valstybės departamentas, Jungtinės Karalystės ir kitų Vakarų šalių politikai niekada nepraleidžia progos garsiai pasisakyti apie rinkimų Rusijoje trūkumus ir nepagarbą demokratijai.

Tačiau šiuo atveju esą pats Londonas ir Edinburgas nesilaikė referendumui būtinų sąlygų.

„Niekam nebuvo įdomu, kas atneša balsavimo biuletenius. Priduodant biuletenius, niekas niekur nepasirašė, neuždėjo antspaudo“, - piktinasi stebėtojas iš Rusijos.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino šalininkai laukė ir tikėjosi škotų sprendimo atsiskirti nuo Jungtinės Karalystės. Kai kurie nacionalistai iš Rusijos savo profilio nuotraukas socialiniame tinkle „Twitter“ buvo papuošę „Taip“ ženkleliais.

Kremlius Škotijos nepriklausomybės siekį vertino kaip puikų būdą pateisinti Krymo aneksiją, kuri taip pat buvo įvykdyta po „referendumo“.

Maskva taip pat vylėsi, kad škotų sprendimas atsiskirti skaudžiai smogs Jungtinei Karalystei ir padės į savo pusę palenkti Škotijos valdžią. Škotijos lyderis Alexas Salmondas dar kovą per interviu GQ išreiškė žavėjimąsi Rusijos prezidentu.

Kremliaus propagandinis kanalas RT skelbė, kad referendumo rezultatai gali būti suklastoti ir pareiškė visai nenustebsiantis, jeigu paaiškėtų, kad skaičiai primena situaciją po rinkimų Šiaurės Korėjoje.

RT laidos „Going Underground“ vedėjas Afshinas Rattsani sakė, kad egzistuoja „tarptautinių veiksnių“, pavyzdžiui Jungtinės Karalystės turimas branduolinis ginklas, kurie ir lėmė referendumo rezultatas.

A.Rattsani pridūrė: „Įprastai tokio rinkėjų skaičiaus galima tikėtis Šiaurės Korėjoje. Įprasta žiniasklaidos reakcija būtų tokia „Netikime tuo. Kaip gali būti 90 proc.?“