Italijos Senato pirmininko pavaduotojas R. Calderoli, kuris garsėja rasistiniais ir homofobiniais komentarais, sakė, kad atsiprašo už savo įžeidžiamas pastabas.

„Atsiprašau visų“, - Senatui pasakė R. Calderoli, tačiau pridūrė, kad ir toliau nepritars vyriausybei dėl "nelegalios imigracijos skatinimo".

Pasak R. Calderoli, jis paskambino integracijos ministrei, Kongo Demokratinėje Respublikoje gimusiai Italijos pilietei Cecile Kyenge, ir jai pasakė: „Tame, ką pasakiau, nebuvo rasistinių įžeidimų“.

Roberto Calderoli
Šeštadienį jis per vieną politinį susitikimą šiauriniame Treviljo mieste pareiškė: "Visi žino, kad man patinka gyvūnai - meškos, vilkai, bet kai pamatau Kyenge nuotraukas, negaliu liautis galvojęs apie orangutano bruožus - nors nesakau, kad ji yra tokia."

Politikas teigė, kad C.Kyenge sėkmė skatina "neteisėtus imigrantus" trokšti keliauti į Italiją, taip pat tvirtino, kad jai verčiau būti ministre "savo šalyje".

Antradienį C.Kyenge neteikė didelės reikšmės šiam ginčui ir žurnalistams sakė nenorinti, kad jis „taptų asmeniškas“.

"Visiems mums Italijoje atėjo laikas suprasti ... žodžių svarbą", - sakė ji.

Antiimigracinei Šiaurės lygai priklausantis R.Calderoli, buvęs Silvio Berlusconi vyriausybės ministras, kartą pasakė, kad Italija "rizikuoja tapti pederastų šalimi".

Be to, jis taip pat yra sakęs, kad Italija neturėtų turėti tokio "įdegusio prezidento" kaip Jungtinėse Valstijose, o imigrantai turėtų "grįžti į dykumą ir kalbėtis su kupranugariais arba į džiungles su beždžionėmis".

2006 metais jis buvo priverstas atsistatydinti iš reformų ministro posto, kai pademonstravo marškinėlius su musulmonų pranašą Mohametą pašiepiančiu atvaizdu per nacionalinės televizijos naujienų transliaciją.

Vėliau tais pačiais metais, kai Italijos rinktinė laimėjo Pasaulio futbolo čempionatą, jis išsakė rasistinių komentarų apie Prancūzijos komandą.

Anot jo, čempionatą laimėjusi Italijos komanda buvo sudaryta iš etninių italų, o Prancūzija pralaimėjo, nes jos žaidėjai buvo "nigeriai, musulmonai ir komunistai".

Sekmadienį politikai, įskaitant kai kuriuos jo paties partijos narius, peikė R.Calderoli, o kai kurie ragino jį atsistatydinti iš Senato pirmininko pavaduotojo posto. Premjeras Enrico Letta savo oficialioje paskyroje socialiniame tinkle "Twitter" pareiškė, kad tokie komentarai nepriimtini.

C.Kyenge ragina palengvinti pilietybės suteikimą imigrantams, taip pat palaiko įstatymą, pagal kurį Italijos pilietybė automatiškai būtų suteikiama visiems, gimusiems šalies teritorijoje.

Šiaurės lyga, buvusi ekspremjero S.Berlusconi koalicijos partnerė, per parlamento rinkimus vasario mėnesį gavo 4 proc. balsų.