Potencialių įtariamųjų ratas – gana platus, tarp jų buvo ir politikai

Nutekėję ir internete paviešinti slapti Pentagono dokumentai sukėlė tikrą skandalą, kuris netruko apaugti įvairiais gandais bei prielaidomis. Pradžioje svarstyta, kad jokio nutekėjimo iš viso nebuvo, o šiuos dokumentus parengė Rusijos specialiosios tarnybos bei organizavo vadinamą jų legalizavimo operaciją.

Visgi, sprendžiant iš JAV pareigūnų reakcijos, slaptų duomenų nutekėjimas iš tiesų įvyko. Čia pasirodė įvairios versijos, kaip ir kas galėjo juos nufotografuoti, o vėliau paviešinti tinkle „Discord“, kuriame jie prabuvo apie mėnesį, kol galiausiai juos kažkas perkėlė į platformą „4Chan“, iš kurios jie ir paplito.

Žinant, jog slapti dokumentai saugomi griežtus techninius reikalavimus atitinkančiose patalpose, su jais susipažinti gali tik atitinkamus leidimus turintys pareigūnai, o ir jiems neleidžiama tuo metu turėti jokių vaizdo fiksavimo priemonių, imta svarstyti, jog galbūt Pentagone veikia itin plačias galimybes turintis Rusijos žvalgybos agentas ar net jų grupė.

Neseniai paskelbta, jog sulaikytas įtariamasis Jackas Teixeira, kuris yra JAV karinių oro pajėgų nacionalinės gvardijos darbuotojas, vadovavęs internetinių pokalbių grupei ir ten paskelbęs dokumentus.

Iki šiol lieka neatsakyta į esminį klausimą: koks buvo tikrasis duomenų nutekinimo tikslas? Nors viešoje erdvėje jau pasirodė samprotavimų, esą šiuos dokumentus JAV kariškis nusprendė pavieštinti, kad kiti žmonės galėtų jaustis ramiau, šis motyvas tikrai neatrodo nei rimtas, nei įtikinamas.

Svarstant apie pagrindinį motyvą, kas ir kodėl buvo tuo suinteresuotas, pateikiame iki įtariamojo sulaikymo išsakytus analitikų vertinimus.

JAV gyvenantis rusų politologas bei publicistas Andrejus Piontkovskis aiškino, kad potencialių įtariamųjų ratas – gana platus.

„Aš manau, kad tai yra tikri dokumentai, JAV Kongreso komitetams skirtos Pentagono ataskaitos. Štai čia ir reikia ieškoti pagrindinio jų nutekėjimo šaltinio.

Šie dokumentai – prieinami dešimtims žmonių. Ne tik susipažinti su jais teisę turintiems Kongreso nariams, bet ir jų sekretoriatų darbuotojams. O tai – pakankamai platus žmonių ratas, būtent iš šio rato kažkas juos ir nutekino“, – emigracijoje gyvenančio Rusijos žmogaus teisių gynėjo ir apžvalgininko Marko Feigino tinklalaidėje kalbėjo A. Piontkovskis.

JAV istorijoje – ne vienas paslapčių atskleidimo atvejis

Ekspertas pastebi, kad jog slaptų Pentagono dokumentų paviešinimo motyvų gali būti pačių įvairiausių, tarp jų – ideologiniai įsitikinimai, ar net įsivaizduojamas būdas, kaip sustabdyti karą Ukrainoje.

„Kodėl šia veikla užsiėmė Edwardas Snowdenas (JAV šnipinėjimo paslaptis paviešinęs buvęs specialiųjų tarybų programuotojas, dabar gyvenantis Rusijoje – red.), Julianas Assangas („WikiLeaks“ įkūrėjas – red.), Bradley Manningas (slaptą informaciją „WikiLeaks“ perdavęs JAV karo analitikas – red.) ir kiti?

Interneto trolių gimtine vadinama svetainė "4chan"

Tai idėjiniai žmonės, įsitikinę, kad JAV ir jos imperialistinė politika kalta dėl šimtmečiais tebesitęsiančios pavergtų tautų priespaudos. Laisvo pasaulio principai ir demokratijos gynimas jiems yra visiškai svetimi, jie įsitikinę, kad visa tai – JAV karo pramonės atstovų skleidžiama demagogija, siekiant legitimizuoti savo grobuoniškus instinktus“, – kalbėjo JAV gyvenantis rusų politologas A. Piontkovskis.

Tuo pačiu jis pastebi, kad tokie įsitikinimai nėra retenybė, jie pakankamai gajūs tarp prestižinių JAV universitetų absolventų, paplitę akademinėse bendruomenėse.

Esminis tikslas: tarp politinio elito atgaivinti diskusiją dėl paramos Ukrainai tikslingumo

Analizuodamas tikslus, kurių siekta paviešinus slaptus Pentagono dokumentus, A. Piontkovskis tikina, jog vienas jų – pasėti nepasitikėjimą tarp kontrpuolimui besirengiančios Ukrainos ir ją remiančių JAV kariškių.

„Taip pat, dar kartą visam pasauliui demaskuoti „nusikalstamus JAV kariaunos metodus“, tokius, kaip užsienio šalių vadovų pokalbių klausymasis, ne tik priešininkų, bet ir sąjungininkų šnipinėjimas. Komplikuoti santykius ne tik su Ukraina, bet ir eile kitų valstybių, ką jau pavyko padaryti“, – kalbėjo A. Piontkovskis.

Jis pastebi, kad paviešinti dokumentai sukėlė trintį tarp JAV ir artimiausių jos sąjungininkių, su kuriomis dalinamasi itin jautria žvalgybine informacija. Tai Didžioji Britanija, Australija, Kanada ir Naujoji Zelandija.

„Šioms šalims kyla pagrįstas klausimas: kaip mes galime jumis, amerikiečiais pasitikėti, kai kiekviename žingsnyje pas jus – assange'ai ir snowden'ai, turintys prieigą prie slapčiausių dokumentų?“ – minėjo A. Piontkovskis.

Tačiau pagrindiniu šios slaptų dokumentų paviešinimo operacijos organizatorių tikslu ekspertas vadina JAV visuomenės ir politinio elito nuomonės formavimą.

Čia A. Piontkovskis prisimena jau gerokai primirštą tarp politinio elito atstovų sklandžiusią prielaidą, jog nepaisant nepateisinamos Rusijos agresijos, Ukraina vis tiek nesugebės laimėti karo.

„Kam tuomet mums tęsti šias betiksles pastangas, gal geriau pagalvoti apie žmonių gyvybių išgelbėjimą, kokio nors taikos susitarimo sudarymą. Remiantis kita versija, Ukrainos pergalė bus visiškai nenaudinga JAV, nes žlugus Vladimiro Putino režimui Rusijoje susidarys valdžios vakuumas, prasidės pilietinis karas bei klasikinė rusiška „smuta“, kurios tikrai niekam nereikia“, – anksčiau aktyviai transliuotus naratyvus, kuriuos dabar vėl bandoma atgaivinti, priminė rusų politologas bei publicistas A. Piontkovskis.

Mato pasirengimą JAV prezidento rinkimams

JAV gyvenantis KGB užsienio žvalgybos veteranas Jurijus Švecas pastebėjo, kad slaptų Pentagono dokumentų paviešinimas įvyko prasidedant prezidento rinkimų kampanijai bei svarstė, kad šiuo skandalu gali būti suinteresuotas buvęs prezidentas Donaldas Trumpas ir jo rėmėjai.

„Priešrinkiminė kova jau vyksta. Neseniai buvo suduotas smūgis D. Trumpo reputacijai, respublikonai kovoja tarpusavyje“, – pastebėjo J. Švecas.

Cituodamas Kinijos įtakoje esančio dienraščio „Global Times“ publikaciją, jis kelia versiją, jog gali būti, kad prie šio slaptų duomenų nutekinimo prisidėjo D. Trumpo šalininkai.

Donaldas Trumpas

„Žvelgiant iš „Global Times“ pozicijų, didžiausia žala buvo padaryta būtent dabartinio JAV prezidento Joe Bideno administracijai, ją sukompromitavo tarptautiniame lygmenyje, prieš sąjungininkus ir taip toliau“, – Kinijos komunistų partijos leidinio įžvalgomis pasidalino J. Švecas.

Sąsajas su D. Trumpo rėmėjais analitikas įžvelgia interneto platformos „4Chan“ pasitelkime platinant slaptus Pentagono dokumentus, nes anksčiau ji plačiai naudota protrumpiško judėjimo
„Qanon“ idėjų eskalavimui.

Reziumuodamas jis teigia, kad Pentagono paslapčių atskleidimas Rusijai iš esmės daug naudos neduos, nes šiuose dokumentuose pateikiami duomenys neturi didelės reikšmės ilgalaikėje perspektyvoje. Pasak J. Šveco, šiose ataskaitose aprašoma situacija, kuri gali būti aktuali tik iki savaitės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)