JAV pajėgų atstovai anksčiau prašė visuomenės pagalbos ieškant 93,6 mln. eurų kainuojančio naikintuvo F-35B, dingusio po to, kai pilotas katapultavosi.

Kaip rašo BBC, pilotas, kurio pavardė neminima, katapultavosi ir saugiai parašiutu nusileido ant žemės. Į ligoninę nuvežto piloto būklė stabili.

Pasak pajėgų atstovų, skrendant įvyko nelaimingas atsitikimas, bet kas konkrečiai atsitiko, pareigūnai nenurodė.

Pilotui iššokus, lėktuvas toliau skrido automatiniu režimu ir kurį laiką dar galėjo būti ore, JAV televizijos tinklo naujienų tarnybai paaiškino Čarlstono jungtinės bazės atstovas spaudai.

Orlaivio paieška buvo vykdoma Moultrio ir Mariono ežerų apylinkėse, į šiaurę nuo Čarlstono miesto esančioje teritorijoje, t. y. tose vietovėse, kurių padėtis atitinka paskutines žinomas naikintuvo koordinates.

Nancy Mace, respublikonų atstovė Kongrese iš Pietų Karolinos, asmeninėje X (anksčiau – „Twitter“) paskyroje parašė: „Kaip, po galais, galima pamesti F-35? Kaip gali būti, kad nenaudojama sekimo įranga ir dabar tenka prašyti žmonių, kad jie surastų naikintuvą ir jį grąžintų?“

JAV dingo naikintuvas

Dingęs orlaivis – tai nesusekamas („stealth“) naikintuvas. Tai reiškia, kad jo karkasas, jutikliai, sistemos ir kt. yra sukonstruoti ir veikia taip, kad priešo radarai negalėtų jų aptikti.

Čarlstono jungtinė bazė pagalbos prašymą įkėlė į X. Jame rašoma: „Avarijų likvidavimo komandos ir toliau ieško F-35. Kreipiamės į visuomenę su prašymu bendradarbiauti su paiešką vykdančiomis karinėms ir civilinėms institucijoms.“

Socialiniame tinkle X buvo paviešinta skrydžių sekimo tarnybos „Flightradar24“ padaryta nuotrauka, kurioje užfiksuoti keli orlaiviai, skrendantys virš apytikrės naikintuvo dingimo vietos.

JAV Jūrų pėstininkų korpuso atstovai BBC adresuotame pranešime nurodė, kad jų žinios apie incidentą kol kas yra labai ribotos ir vis dar bandoma gauti kuo daugiau informacijos, o nelaimingas atsitikimas turės būti ištirtas.

Dingęs naikintuvas kainuoja maždaug 100 mln. dolerių, nurodė tokius naikintuvus gaminanti kompanija „Lockheed Martin“.

Minėtina, kad kitas naikintuvas F-35, skridęs tuo pačiu laiku kaip dingęs orlaivis, saugiai sugrįžo į bazę. Šį faktą naujienų agentūrai „Associated Press“ patvirtino pajėgų atstovė spaudai Melanie Salinas.

2018 m., po avarijos Pietų Karolinoje, JAV karinė vadovybė laikinai sustabdė viso naikintuvų F-35 parko eksploatavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją