Pasak JT humanitarinės pagalbos agentūros atstovo Jenso Laerke, dabar rytinė Alepo dalis yra vertinama kaip apsiausties zona pagal visus tris kriterijus: ji yra apsupta kariuomenės, ją sunkiai pasiekia humanitarinė pagalba ir joje varžomas laisvas gyventojų judėjimas.

JT duomenimis apsiaustoje rytinėje Alepo dalyje gyvena 275 tūkst. žmonių, sakė J. Laerke. Vakarinę miesto dalį kontroliuoja vyriausybė ir jai tiekiamos produktų atsargos.

Alepą, buvusią Sirijos ekonomikos jėgainę, nualino penkerius metus šalyje nesiliaujantis pilietinis karas, ypač padėtis pablogėjo praėjusią liepą, kai režimo pajėgos uždarė paskutinį kelią, kuriuo būtiniausi produktai patekdavo į miestą.

JT ir Raudonasis Kryžius siekia, kad rytinį Alepą pasiektų humanitarinė pagalba, tačiau padėtį sunkina saugumo stoka ir biurokratinės problemos, tarp jų Damasko vyriausybės ir sukilėlių vadų daromos kliūtys.

JT Saugumo Tarybai pateiktoje ataskaitoje rytinis Alepas buvo oficialiai paskelbtas apsiausties zona, todėl „ji bus automatiškai įtraukta į mėnesinius siuntų pristatymo per sieną arba per fronto liniją planus“, sakoma J.Laerke elektroniniame laiške.

Sirijoje jau yra paskelbta 18 apsiausties zonų, sako JT.

Rytų Alepas šiame sąraše pakeitė Darają, kurią pagal susitarimą su vyriausybę paliko vietos gyventojai ir opozicijos kovotojai.