Meksikos delegacija praeitą savaitę JT Priverstinio dingimo komitetui pateikė ataskaitą, kurioje teigiama, kad 11 300 žmonių yra dingę be žinios. Tarptautinė nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija "Amnesty International" savo pranešime teigia, kad per pastaruosius 8 metus dingo 22 600 žmonių ir tai yra "didžiulė nekontroliuojama problema".

Dešimt nepriklausomų JT komiteto ekspertų teigė gavę informacijos "liudijančios apie žmonių dingimus didelėje dalyje Meksikos teritorijos ir jie galėtų būti priskiriami priverstiniam dingimui".

"Priverstiniai dingimai" siejami su valstybės pareigūnų (policininkų ar saugumo pajėgų ir jų pagalbininkų) vykdomais sulaikymais ar pagrobimais, kai tolesnis aukų likimas būna nuslepiamas.

Pasak JT komiteto, iš Meksikos valstybės institucijų gauta informacija, kad dėl tokių nusikaltimų šiuo metu teisiami viso labo šeši asmenys, nors numanomų dingimų yra tūkstančiai.

Ekspertai ragina Meksiką įkurti specialią prokuratūrą, kuri vadovautų tokių nusikaltimų tyrimui ir baudžiamajam persekiojimui. Meksikos valdžia taip pat paraginta aktyviau ieškoti dingusiųjų, įskaitant ir į JAV keliaujančius, bet pradingstančius migrantus iš Centrinės Amerikos. Patariama keistis DNR pavyzdžiais gautais iš neatpažintų kūnų.

Meksikos valdžia savo ruožtu teigia esanti visiškai pasiryžusi gerinti šios problemos sprendimą.