M. Lowcockas, kalbėdamas JT Saugumo Taryboje, teigė, kad nuo vasario 1 iki 16 d. žuvo mažiausiai 100 civilių, iš kurių 35 buvo vaikai.

Koordinatorius pabrėžė, kad daugiau kaip 90 proc. mirčių įvyko ne Sirijos vyriausybės kontroliuojamose srityse, ir pasmerkė „akivaizdų nesiskaitymą su civilių gyvybėmis ir saugumu“.

Pasak M. Lowcocko, šeimos, bėgančios nuo bombardavimų, susiduria su siaubingomis sąlygomis, esant žemai temperatūrai lauke.

„Kasdien gaunu pranešimų apie šaltyje mirštančius kūdikius ir kitus mažus vaikus. Įsivaizduokite sielvartą tėvo, kuris pabėgo iš karo zonos su vaiku, kad pamatytų, kaip jo vaikas negyvai sušąla“, – teigė jis.

JT skaičiavimais, nuo gruodžio pradžios beveik 900 000 žmonių buvo priversti persikelti. Tai didžiausio masto gyventojų persikėlimas per beveik devynerius metus trunkantį Sirijos pilietinį karą.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas antradienį sakė esąs susirūpinęs dėl sparčiai blogėjančios humanitarinės padėties Šiaurės vakarų Sirijoje ir tragiškų civilių kančių, taip pat paragino nedelsiant nutraukti ugnį.