Buvusi premjerė ir 2004 metų "oranžinės" revoliucijos lyderė maisto atsisakydavo nuo spalio 29 dienos. Ji atlieka septynerių metų kalėjimo bausmę už piktnaudžiavimą valdžia premjero poste, kuri, pasak jos, yra jos nesutaikomo priešininko, prezidento Viktoro Janukovyčiaus politinės vendetos dalis.

"Nuo rytojaus (penktadienio), ji nutrauks savo bado streiką", - sakė jos gydytojas, vokietis Lutzas Harmsas, kurį cituoja naujienų agentūra "Interfax".

"Ji labai silpna", - pridūrė L.Harmso kolegė Annette Reischauer.

Netrukus po to J.Tymošenko gydytoja ukrainietė Irina Fursa sakė, kad opozicijos lyderė ketvirtadienį pagaliau pradėjo valgyti.

Ukrainos sveikatos apsaugos viceministrė Raisa Moisejenko sakė, kad J.Tymošenko tokį sprendimą priėmė po susitikimo su savo gydytojais vokiečiais.

Ukrainiečių gydytojai taip pat ragino J.Tymošenko nutraukti bado streiką. Pastarosiomis dienomis kalinė buvo pradėjusi rodyti ženklus, kad yra pasirengusi vėl pradėti valgyti, sakė viceministrė.

Netrukus po to, kai spalio mėnesį buvo nuteista, J.Tymošenko buvo paguldyta į ligoninę dėl atsiradusių nugaros problemų. L.Harmsas pažymėjo, kad bado streikas nepadėjo jai sveikti.

"Šis bado streikas tikrai yra žingsnis atgal", - sakė jis.

Vokiečių gydytojas taip pat paragino Ukrainą pagerinti ligoninės sąlygas J.Tymošenko, įskaitant jos stebėjimo kameromis nutraukimą.

"Svarbi gydymo sąlyga yra pasitikėjimas tarp gydytojo ir jo paciento", - sakė jis.

Jungtinės Valstijos ir stebėtojai iš Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) reiškė susirūpinimą, kad Ukrainoje įvykę rinkimai buvo žingsnis atgal demokratijai šioje buvusioje sovietinėje valstybėje.

Ukrainos teismas antradienį vėl atidėjo naują J.Tymošenko teismo procesą dėl grobstymo ir vengimo mokėti mokesčius, ir naują posėdį paskyrė lapkričio 23 dieną.

Ukrainos rytuose esančio Charkovo, kur ji atlieka bausmę, teisėjas sakė, kad negali svarstyti bylos nedalyvaujant buvusiai premjerei.

Teismo procesas dėl įvairių priežasčių jau buvo atidėtas kelis kartus.

Ši nauja byla yra susijusi su tuo laikotarpiu 10-ajame dešimtmetyje, kai ji vadovavo pagrindinei Ukrainos dujų prekybos kompanijai. Ankstesni vyriausybės tyrimai dėl to jos vadovaujamo vaidmens buvo nutraukti, o kaltinimai – panaikinti.