Rusijos Federacijos pradėtas karas Ukrainoje bloškė žmoniją į atgal į archajišką epochą, sakė jis penktadienį JT Žmogaus teisių taryboje Ženevoje. „Epochą, kurioje galėjo būti užpulta ir kaip sava traktuojama kaimyninės šalies teritorija. Kai bendruomenių tapatybė ir istorija galėjo būti paneigta, o realybė perrašyta“, – kalbėjo V. Türkas.

Jis priminė tyrimo ataskaitą, kurioje dokumentuojami rusų pajėgų įvykdyti nusikaltimai Ukrainoje. Tarp jų yra tyčiniai žudymai, atakos prieš civilius, neteisėti kalinimai, prievartavimai ir vaikų grobimai – ši ataskaita buvo paskelbta kovo viduryje. Kai kuriais atvejais tai esą karo nusikaltimai, o galima ir nusikaltimai žmogiškumui.

„Dabar, kai žmonija susiduria su didžiuliais egzistenciniais iššūkiais, šis naikinantis karas nukreipia mūsų dėmesį nuo darbo – sprendimų paieškos, kad išgyventume, – tęsė pareigūnas. – Šis karas prieštarauja bet kokiam protui. Ši beprotybė turi liautis“.

JT duomenimis, nuo Rusijos invazijos pradžios Ukrainoje žuvo daugiau kaip 8 400 civilių. Daugiau kaip 14 000 civilių buvo sužeisti, sakė V. Türkas.

Kartu jis pridūrė, kad šie jo vadovaujamos institucijos užfiksuoti skaičiai yra tik ledkalnio viršūnė. Tikrasis aukų skaičius esą yra daug didesnis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją