Nuo balandžio vidurio Sudaną krečia mūšiai tarp faktinio Sudano vadovo Abdelo Fattaho al Burhano, kuris vadovauja reguliariajai armijai, ir buvusio jo pavaduotojo Mohamedo Hamdano Daglo, vadovaujančio RSF. Nuo tada žuvo daugiau kaip 2000 žmonių, daugiau kaip 2,2 mln. paliko savo namus. Virtinę sutartų paliaubų konflikto šalys sulaužė.

Šia donorų konferencija Jungtinės Tautos nori mobilizuoti pagalbą dviem sritims – humanitarinės krizės šalyje įveikimui ir pagalbai pabėgėliams už šalies ribų. Tam šiais metais reikia 3 mlrd. JAV dolerių (2,75 mlrd. eurų), tačiau iki šiol surinkta tik 17 proc. sumos.

Palyginti su dideliu noru padėti Ukrainai po jos užpuolimo praėjusiais metais, parama Sudanui, JT duomenimis, įsibėgėja lėtai. „Padėtis Darfūre ir Chartume yra katastrofiška. Visur vyksta mūšiai, žmonės puldinėjami namuose ir gatvėse“, – pabrėžė A. Guterresas. Humanitarinė krizė, buvusi dar prieš prasidedant mūšiams, esą peraugo į katastrofą, kuri paveikė daugiau kaip pusę žmonių šalyje.

Donorų konferenciją, kuri pirmiausia vyksta nuotoliniu būdu, be kita ko, inicijavo Europos Sąjunga, Saudo Arabija, Egiptas, Kataras, Afrikos Sąjunga ir įvairios JT agentūros.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją