A. Guterreso laiškas parašytas prieš netrukus įvyksiantį Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Turkijos vadovo Tayypo Erdogano susitikimą.

Net du Turkijos šaltiniai „Reuters“ sakė, kad prezidentų susitikimas planuojamas pirmadienį ir jo metu greičiausiai bus aptartas grūdų eksporto Juodąja jūra klausimas.

„Manau, kad pateikėme pasiūlymą, kuris galėtų tapti pagrindu susitarimo atnaujinimui, bet tas atnaujinimas privalo būti tvarus ir stabilus“, – apie savo siūlymus žurnalistams užsiminė JT generalinis sekretorius.

„Mes negalime turėti Juodosios jūros iniciatyvos, kuri gyvuotų tik nuo krizės iki krizės, nuo vienos pauzės iki kitos. Mums reikia sprendimo, kuris veikia, ir veikia visų naudai“, – patikino A. Guterresas.

Vienas anonimu panoręs išlikti Rusijos diplomatas „Reuters“ ketvirtadienį sakė, kad A. Guterreso laiške S. Lavrovui „nėra nieko naujo“, kad jame viso labo „susumuojamos visos ankstesnės Jungtinių Tautų idėjos, kurios nevertos dėmesio“.

A. Guterresas savo ruožtu teigia, kad esama konkrečių sprendimų, kurie galėtų užtikrinti veiksmingą Rusijos maisto produktų ir trąšų prieigą prie pasaulio rinkų adekvačiomis kainomis. „Tikiu, kad, ėmę dirbti rimtai ir išvien, galėsime pasiūlyti visiems tinkamų sprendimų“, – įsitikinęs A. Guterresas.

Rusijos ir Turkijos užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį Maskvoje aptarė galimą susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto Juodąja jūra atnaujinimą.

Sergejus Lavrovas ir Hakanas Fidanas

Rusijos diplomatijos vadovas S. Lavrovas mainais pareikalavo Vakarų garantijų, kad ir jo šalis galės nekliudomai eksportuoti grūdus ir trąšas. Tuomet Rusija bus pasirengusi grįžti prie grūdų susitarimo, iš kurio pasitraukė liepą, sakė jis.

Turkijos užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas pabrėžė, kad Ukrainos eksporto atnaujinimas jūra yra svarbus saugiam pasaulio aprūpinimui maisto produktais. Tai, anot jo, taip pat užtikrins didesnį stabilumą ir taiką Juodosios jūros regione. H. Fidanas atkreipė dėmesį į naujus JT generalinio sekretoriaus A. Guterreso pasiūlymus atsižvelgti į Rusijos interesus siekiant atnaujinti grūdų susitarimą.

S. Lavrovas atsakė, kad A. Guterreso pasiūlymai ir toliau yra tik pažadai, o ne tvirtos garantijos. Vakarų šalys su savo sankcijomis esą yra kaltos, kad Rusija negali išvežti savo grūdų.

Nepaisydama tarptautinio protesto, Rusija liepą nesutiko pratęsti grūdų susitarimo, pasiekto tarpininkaujant Turkijai ir JT. Saugumo garantijos laivybai su Ukrainos uostais buvo atšauktos. Prieš tai didelė žemės ūkio šalis Ukraina, nepaisant Rusijos invazijos, nuo 2022 m. vasaros jūra eksportavo apie 33 mln. tonų grūdų ir kitų žemės ūkio produktų. Kiti transportavimo keliai sausuma yra daug brangesni.

Rusijos ir Turkijos ministrų susitikimas, be to, buvo skirtas pasirengti netrukus įvyksiančiam prezidentų Vladimiro Putino ir Recepo Tayyipo Erdogano susitikimui. Anot šaltinių Ankaroje, jis numatytas Sočyje rugsėjo 4 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)