Šios Šiaurės Afrikos valstybės Nacionalinės jaunimo lygos (NYL) vadovą Imadą al Harathi „kaip pranešama, rugsėjo 26 dieną iš jo NYL biuro Tripolyje pagrobė nežinomi ginkluoti asmenys“, nurodoma vėlai antradienį paskelbtame JT paramos Libijai misijos (UNSMIL) pareiškime.

Ten pat sakoma, kad su valstybės institucijomis siejamos NYL vadovas buvo pagrobtas po to, kai „gruodžio 24 dieną paragino surengti taikias demonstracijas rinkimams palaikyti. Jo buvimo vieta lieka nežinoma.“

UNSMIL pabrėžė, kad svarbu užtikrinti žodžio ir susirinkimų laisvę, taip pat paragino I. al Harathi „nedelsiant paleisti, o jo pagrobimą skubiai ir nuodugniai ištirti“.

Verslininko Abdul Hamido Dbeibah vadovaujama pereinamojo laikotarpio vyriausybė Tripolyje į pagrobimą kol kas nesureagavo.

Libija siekia išbristi iš dešimtmetį trukusio chaoso, kilusio 2011 metais žlugus diktatoriaus Muamaro Kadhafi režimui. Šis laikotarpis pasižymėjo kruvinu smurtu, prie kurio prisidėjo sukarintos pajėgos, užsienio kovotojai ir džihadistų grupuotės.

Pasibaigus kautynėms 2020-ųjų viduryje, šių metų pradžioje tarpininkaujant JT buvo suformuota vieninga pereinamojo laikotarpio vyriausybė; jai pavesta vesti šalį į gruodžio 24 dieną paskirtus rinkimus.

Nepaisant pastaraisiais mėnesiais pasiektos politinės pažangos, saugumo padėtis naftos turtingoje šalyje tebėra nestabili.

Birželį vieną Libijos Raudonojo Pusmėnulio draugijos atstovą nežinomi užpuolikai pagrobė šalies rytuose – karo vado Khalifos Haftaro faktiškai kontroliuojamame regione, kur dažnai grobiami ir žudomi žmonės.

Rugpjūčio viduryje buvo paleistas Tripolyje pagrobtas Libijos vyriausybės pareigūnas, kurį dvi savaites nelaisvėje laikė nežinomi ginkluoti asmenys.