„Teismo kolegija įsitikinusi, kad ji turėtų skirti maksimalią, laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę už kiekvieną iš penkių nusikaltimų, kurios turi būti atliekamos vienu metu“, – sakė Nyderlanduose įsikūrusio Specialiojo tribunolo Libanui (STL) teisėjas Davidas Re.

2005 metų vasario 14 dieną pajūryje esančiame Beiruto rajone nugriaudėjęs sprogimas nusinešė iš viso 22 gyvybes, tarp jų Damasko priešininko R. Hariri, dar 226 žmonės buvo sužeisti. Dėl šio išpuolio 2007-aisiais Jungtinių Tautų Saugumo Taryba priėmė sprendimą įsteigti STL.

JT remiamas tribunolas rugpjūtį už akių pripažino 57-erių S. Ayyashą kaltu dėl R. Hariri nužudymo, bet išteisino tris kitus kaltinamuosius ilgus metus trukusioje byloje.

S. Ayyashas slapstosi nuo teisingumo. „Hezbollah“ vadovas atsisakė jį išduoti, kaip ir tris kitus kaltinamuosius, kurie rugpjūtį galiausiai buvo išteisinti.

„Ponas Ayyashas dalyvavo teroristiniame akte, per kurį buvo nužudyta daug žmonių“, – sakė D. Re.

S. Ayyashas buvo pripažintas kaltu dėl slapto susitarimo įvykdyti teroristinį aktą, teroristinio akto įvykdymo panaudojant sprogstamąjį įtaisą, R. Hariri ir dar 21 žmogaus „tyčinio nužudymo“, taip pat pasikėsinimo nužudyti.

R. Hariri ministro pirmininko pareigas ėjo iki 2004 metų spalio, kai atsistatydino iš premjero posto.

Jis žuvo 2005 metų vasarį, kai savižudis sprogdintojas detonavo sunkvežimį su tona sprogmenų, pro šalį važiuojant ekspremjero kortežui.

Prokurorai sakė, kad laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės už kiekvieną iš penkių nusikaltimų yra „vienintelis teisingas ir proporcingas nuosprendis“ S. Ayyashui, turint galvoje, jog tai buvo „didžiausia Libano teritorijoje kada nors įvykdyta teroristinė ataka“.

Rugpjūtį skelbdami ilgai lauktą verdiktą teisėjai sakė, jog surinkta pakankamai įrodymų, kad S. Ayyashas buvo centrinė figūra mobiliųjų telefonų vartotojų tinkle, kurio nariai daugelį mėnesių prieš R. Hariri nužudymą sekė ekspremjero judėjimą.