JT paskelbė pavojų dėl krizės Sudane poveikio vaikų sveikatos būklei.

„Dėl žiauraus civilių gyventojų nepaisymo ir nesiliaujančių išpuolių prieš sveikatos ir maitinimo įstaigas UNICEF baiminasi, kad nuo dabar iki metų pabaigos mirs daug tūkstančių naujagimių“, – Ženevoje žurnalistams sakė JT vaikų agentūros atstovas Jamesas Elderis.

Jis nurodė, kad nuo spalio iki gruodžio mėnesio šalyje turi gimti 333 tūkst. vaikų, bet kartu karo nuniokotoje šalyje buvo „sunaikintos“ maitinimo paslaugos.

„Kas mėnesį 55 tūkst. vaikų reikia gelbėti nuo mirtino neprievalgio, tačiau Chartume veikia mažiau nei vienas iš 50 maitinimo centrų. Vakarų Darfūre – vienas iš 10“, – sakė J. Elderis.

JT pabėgėlių agentūra savo ruožtu teigė, kad jos komandos Sudano Baltojo Nilo valstijoje nustatė, jog nuo gegužės 15 iki rugsėjo 14 dienos devyniose pabėgėlių stovyklose mirė daugiau kaip 1 200 jaunesnių nei penkerių metų amžiaus vaikų.

Šiose stovyklose daugiausia buvo apgyvendinti pabėgėliai iš Pietų Sudano ir Etiopijos, žurnalistams Ženevoje sakė UNHCR visuomenės sveikatos skyriaus vadovas Allenas Maina.

Per tą patį laikotarpį taip pat pranešta apie 3 100 įtariamų tymų atvejų, o kitose šalies dalyse užregistruota daugiau kaip 500 įtariamų choleros atvejų, taip pat dengė ir maliarijos protrūkių, nurodė agentūra.

„Pasaulis turi priemonių ir pinigų, kad užkirstų kelią kiekvienai mirčiai nuo tymų ar prastos mitybos, – pareiškė UNHCR vadovas Filippo Grandi. – Galime užkirsti kelią mirtims, tačiau reikia pinigų reagavimui, pasiekti tuos, kuriems reikia pagalbos, ir, svarbiausia, nutraukti kovas“.

UNICEF taip pat teigė, kad labai trūksta lėšų, ir pažymėjo, kad gavo tik ketvirtadalį iš 784 mln. eurų, kurių prašė, kad galėtų padėti 10 mln. vaikų Sudane, sakė J. Elderis. – Toks finansavimo trūkumas reiškia prarastas gyvybes“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją