Cuntos atstovas neatsakė į skambučius iš užsienio siekiant patvirtinti naujausius mirties nuosprendžius. Jungtinės Tautos apkaltino chuntą naudojant mirties bausmę kaip „įrankį opozicijai sutriuškinti“.

Mianmare tvyro chaosas nuo 2021 m. vasario mėnesio, kai per karinį perversmą buvo nuversta Aung San Suu Kyi civilinė vyriausybė, perversmas užbaigė trumpą Pietryčių Azijos valstybės demokratijos laikotarpį.

Karinis teismas trečiadienį už uždarų durų nuteisė mirties bausme mažiausiai septynis universiteto studentus, sakoma JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro Volkerio Turko pranešime.

„Naudodami mirties bausmes kaip politinį įrankį opozicijai sutriuškinti, kariškiai demonstruoja panieką ASEAN ir visos tarptautinės bendruomenės pastangoms nutraukti smurtą ir sudaryti sąlygas politiniam dialogui, kad Mianmare baigtųsi kariškių sukurta žmogaus teisių krizė“, – sakė V. Turkas.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad Jangono universiteto studentai buvo suimti balandį ir apkaltinti dalyvavę susišaudyme banke. „Mirties bausmės skyrimas studentams yra kariuomenės keršto aktas“, – sakoma Dagono universiteto studentų sąjungos pranešime.

Jungtinės Tautos taip pat tiria pranešimus, kad ketvirtadienį mirties bausme buvo nuteisti dar keturi jaunimo aktyvistai. „Kariuomenė ir toliau vykdo procesus slaptuose teismuose, pažeisdama pagrindinius sąžiningo teismo principus ir pamindama esmines teismų nepriklausomumo ir nešališkumo garantijas“, – sakė V. Turkas. Jo teigimu, slapti tribunolo posėdžiai kartais trunka vos kelias minutes, o sulaikytieji dažnai neturi galimybės susisiekti su advokatais ar savo šeimomis.

Daugybė Mianmaro socialinės žiniasklaidos vartotojų protestavo prieš mirties bausmes socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“ su grotažymėmis „StopExecuteOurStudents“. Naujausios mirties bausmės paskelbtos po liepos mėnesį įvykdytų egzekucijų keturiems kaliniams, tarp jų ir buvusiam įstatymų leidėjui Phyo Zeya Thaw ir demokratijos aktyvistui Kyaw Min Yu, geriau žinomam kaip „Jimmy“.

Tai buvo pirmas per maždaug 30 metų kartas, kai Minamaro valstybėje buvo įvykdytos mirties bausmės, jos sulaukė pasaulio pasmerkimo. Pietryčių Azijos valstybių asociacija, kurios pastangos atkurti taiką Mianmare kol kas bevaisės, rugpjūtį perspėjo chuntą nevykdyti daugiau egzekucijų.

Pasak vietos stebėjimo grupės, per karinės chuntos vykdomą pasipriešinimo slopinimo kampaniją žuvo beveik 2 280 civilių, 11 637 vis dar sulaikyti.