Saugumo Taryba kartu pabrėžė, kad turi būti įgyvendinamos visos JT rezoliucijos dėl Sirijos. Sausį Astanoje planuojami pokalbiai yra „svarbus etapas“ siekiant atnaujinti JT globojamas taikos derybas tarp Sirijos vadovybės ir opozicijos. Šios turėtų būti pratęstos vasario 8-ąją.

Saugumo Taryba dar kartą pareikalavo greitai ir nekliudomai leisti suteikti pagalbą Sirijos gyventojams. JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos atstovai išnašoje apgailestavo, kad jiems žinomos ne visos Rusijos ir Turkijos plano detalės. Pavyzdžiui, trūksta sąrašo tų ginkluotų grupuočių, kurioms galioja paliaubos. Ir toliau yra „pilkųjų zonų“ Rusijos ir Turkijos plane, sakė Prancūzijos ambasadoriaus JT pavaduotojas Alexis Lamekas.

Rusija ir Turkija Sirijos konflikte remia skirtingas puses. Maskva yra svarbiausia Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado sąjungininkė ir karinėmis priemonėmis remia jo dalinius. Ankara tuo tarpu kaimyninėje šalyje padeda ginkluotiems B. al Assado priešininkams. Tačiau pastaruoju metu Rusijos ir Turkijos pozicijos suartėjo.

Naujos paliaubos Sirijoje įsigaliojo naktį į penktadienį. Jos negalioja „Islamo valstybės“ (IS) džihadistams. Stebėtojų teigimu, šeštadienį paliaubų daugiausiai buvo laikomasi.

2011 metų kovą prasidėjusiame Sirijos pilietiniame kare iki šiol žuvo daugiau kaip 310 000 žmonių, milijonai buvo priversti palikti savo namus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)