Rezoliucija yra pirmas JT žingsnis po mėnesius trukusių nesutarimų, kaip išvengti humanitarinės katastrofos blogėjant ekonominei padėčiai Afganistane po to, kai rugpjūčio viduryje valdžią užgrobė Talibanas.

Vakarų šalys įšaldė milijardus dolerių Afganistano lėšų, sukeldamos, JT teigimu, „precedento neturintį fiskalinį šoką“ nuo pagalbos priklausomai Afganistano ekonomikai, juolab dabar, žiemos laikotarpiu.

Jau daug mėnesių stebėtojai perspėja, kad milijonai žmonių yra priversti rinkis – badauti arba emigruoti iš šalies, išgyvenančios maisto, degalų ir pinigų krizę.

Saugumo Tarybos rezoliucijoje nurodoma, kad „leidžiamas lėšų, finansinio turto ir ekonominių išteklių pervedimas, prekių ir paslaugų, siekiant užtikrinti, kad ši pagalba būtų laiku suteikta, teikimas“.

Tokia pagalba nepažeidžia sankcijų, įvestų su Talibanu susijusiems subjektams, tarptautinei bendruomenei nepripažįstant jo režimo, priduriama dokumente.

Ankstesnė JAV rezoliucija buvo numačiusi galimybę atskirais atvejais taikyti sankcijų išimtis, tačiau ją blokavo veto teisę turinčios nuolatinės Saugumo Tarybos narės Kinija ir Rusija.

„Humanitarinė ir gyvybes gelbstinti pagalba turi pasiekti Afganistano žmones be jokių kliūčių“, – pirmadienį tviteryje parašė Kinijos ambasadorius prie Jungtinių Tautų Zhang Junas (Džang Dzunas).