Įtakingiausia JT institucija penktadienį pareikalavo, kad konflikto šalys susitartų dėl ilgalaikių paliaubų ir sudarytų sąlygas pradėti įtraukų nacionalinį dialogą.

Be to, pareiškime, dėl kurio susitarė 15 tarybos narių, išreikštas didelis susirūpinimas dėl suintensyvėjusių kovų ir blogėjančios humanitarinės padėties.

Tarybos nariai paragino „susilaikyti nuo neapykantą kurstančių kalbų ir smurto bei susiskaldymo skatinimo“.

Etiopijos vyriausybės konfliktas su Tigrėjaus liaudies išsivadavimo frontu (TPLF) prasidėjo prieš metus, o pastarosiomis dienomis dar labiau paaštrėjo, ir todėl antradienį visoje šalyje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.

TPLF kontroliuoja maištingą šiaurinį Tigrėjaus regioną. Kartu su sukilėliais iš Oromo išlaisvinimo armijos (OLA) jie sugebėjo perimti strategiškai svarbaus greitkelio ruožo kontrolę ir pradėjo veržtis į sostinę Adis Abebą.

Pasak pranešimų, sukarintos grupuotės taip pat bando blokuoti tiekimo kelią iš kaimyninio Džibučio uosto į Adis Abebą.

Nuo rugpjūčio pradžios konfliktas išplito į kaimyninius Afaro ir Amharos regionus. Susirėmimai sukėlė rimtą humanitarinę krizę šalies šiaurėje.

JT teigia, kad Etiopijos šiaurėje maždaug 7 mln. žmonių labai reikia pagalbos maistu. Kuro atsargos taip pat kritiškai senka. Padėtį dar pablogina sunkumai, su kuriais susiduria komerciniai vežėjai, norėdami patekti į regioną ir iš jo išvykti.

Savo pareiškime JT Saugumo Taryba paragino „laikytis tarptautinės humanitarinės teisės dėl saugios ir netrukdomos prieigos prie humanitarinės pagalbos, atkurti viešąsias paslaugas ir toliau didinti humanitarinės pagalbos teikimą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)