Bendrame pareiškime Taryba „griežtai pasmerkė“ išpuolius prieš civilius gyventojus ir konflikto išplitimą „į teritorijas, kuriose gyvena daug šalies viduje perkeltųjų asmenų, pabėgėlių ir prieglobsčio prašytojų“.

„Saugumo Tarybos nariai išreiškė susirūpinimą dėl plintančio smurto ir blogėjančios humanitarinės padėties Sudane“, – sakoma pareiškime, atspindinčiame blogėjančią padėtį šalyje.

Be septynių milijonų šalies viduje perkeltųjų asmenų, JT ketvirtadienį pranešė, kad dar 1,5 milijono žmonių pabėgo į kaimynines šalis.

Balandžio 15 dieną prasidėjus kovoms tarp kariuomenės vado Abdelio Fattah al Burhano ir jo buvusio pavaduotojo, Greitosios paramos pajėgų (RSF) vado Mohamedo Hamdano Daglo, Vad Madanio miestas, esantis už 180 km į pietus nuo Chartumo, tapo prieglobsčiu tūkstančiams pabėgėlių, dėl konflikto netekusių namų.

Tačiau Saugumo Taryba pareiškė, kad kovos išplito ir ten, todėl pabėgėliai vėl turėjo bėgti.

„Tarptautinės migracijos organizacijos duomenimis, per naują didelio masto gyventojų perkėlimo bangą iš Vad Madanio Al Džaziros valstijoje pabėgo iki 300 000 žmonių“, – ketvirtadienį sakė JT generalinio sekretoriaus atstovas spaudai Stephane‘as Dujarricas.

Karas tarp Sudano kariuomenės ir RSF jau nusinešė 12 190 žmonių gyvybių, rodo konservatyvūs projekto „Armed Conflict Locations and Events Data“ duomenys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją