„Susitarimas priimtas“, – pirmadienį Niujorke paskelbė konferencijos pirmininkė Rena Lee. JT generalinis sekretorius António Guterresas kalbėjo apie „istorinę sėkmę“.

Tarptautinis susitarimas pirmą kartą numato saugomas teritorijas už atskirų šalių išskirtinių ekonominių zonų ribų. Tai svarbu, nes daugiau kaip 60 proc. jūrų teritorijų yra už tokių išskirtinių ekonominių zonų ribų.

Šiuo metu tarptautinėmis sutartimis apsaugota tik maždaug 1 proc. atvirosios jūros. Susitarime, be kita ko, numatyta, kad prieš vykdant tokias veiklas, kaip gamtinių išteklių atviroje jūroje gavyba, turi būti ištirtas jų poveikis aplinkai.

JT šalys narės kovo pradžioje susitarė dėl pirmosios tarptautinės atvirosios jūros sutarties, skirtos apsaugoti pasaulio vandenynus ir jų biologinę įvairovę. Derybos truko daugiau kaip 15 metų. Tekstą patikrinus teisininkams ir išvertus jį į šešias oficialias JT kalbas, dabar jis priimtas oficialiai.

Kad sutartis įsigaliotų, ją turi ratifikuoti mažiausiai 60 valstybių.

Tada po 120 dienų ji galės įsigalioti. Rusija pirmadienį atsiribojo nuo kai kurių susitarimo dalių ir kai kurias nuostatas pavadino „visiškai nepriimtinomis“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją