JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas kaltina Rusiją dėl 136 vaikų žūties pernai ir teigia esantis „šokiruotas“.

JT įtraukė Rusijos kariuomenę į sąrašą organizacijų, kurios ginkluotuose konfliktuose vykdo sunkius nusikaltimus prieš vaikus. Kartu JT kaltina ir Ukrainą dėl vaikų žudymo.

JT duomenimis, patvirtinta, kad pernai Ukrainoje žuvo iš viso 477 vaikai. Dėl 136 vaikų žūties kaltė esą tenka Rusijos ginkluotosioms pajėgoms, o dėl 80 – ukrainiečių daliniams. Dėl likusių aukų vienareikšmiškai negali būti apkaltinta nė viena iš abiejų karo šalių.

Vaikai daugiausiai žuvo per oro antskrydžius, teigiama toliau ataskaitoje. Tokias atakas rusų pajėgos rengia prieš Ukrainos miestus ir kaimus.

A. Guterresas teigė esąs sukrėstas. Ypač esu šokiruotas dėl didelio skaičiaus rusų pajėgoms priskiriamų atakų prieš mokyklas ir ligonines bei didelio žuvusių ir suluošintų vaikų skaičiaus, sakė jis.

JT vadovas taip pat teigė esąs „sunerimęs“ dėl Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veiksmų.

Pernai nustatyti iš viso 99 atvejai, kai vaikai Ukrainoje naudoti kaip gyvieji skydai. Išskyrus vieną atvejį, dėl visų kitų kaltė tenka Rusijai.

Iš 751 atakos prieš mokyklas ir ligonines 480 surengė Rusijos kariuomenė ir jos sąjungininkai. 212 atakų priskiriama Ukrainos pajėgoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją