„Raginame Irako vyriausybę leisti žmonėms laisvai naudotis jų teisėmis į saviraišką ir taikų susirinkimą“, – Ženevoje žurnalistams sakė JT žmogaus teisių biuro atstovė Marta Hurtado.

Tokius komentarus ji išsakė jau ketvirtą dieną tęsiantis riaušių policijos susirėmimams su protestuotojais per masinius mitingus, naujienų agentūros AFP skaičiavimais, nusinešusius 34 žmonių gyvybes.

Pasak M. Hurtado, jos biuras nepriklausomai patvirtino, kad Bagdade yra 12 aukų, o „dar šimtai žmonių, tarp jų ir saugumo pareigūno nariai, kaip pranešama, buvo sužaloti“.

„Sulaikyta dešimtys demonstrantų, tačiau dauguma jų vėliau buvo paleisti“, – nurodė ji.

Demonstracijos prieš korupciją, nedarbą ir prastas viešąsias paslaugas įsiplieskė Bagdade antradienį ir nuo to laiko išplito į daugiausia šiitiškus pietinius regionus. Padėtis šiaurinėse ir vakarinėse provincijose išlieka gana rami.

Tokie, atrodytų, spontaniški protestai neturi precedento, nes Irake mitingus paprastai rengia tik politikai ir religiniai veikėjai.

„Esame susirūpinę dėl pranešimų, kad saugumo pajėgos tam tikruose rajonuose panaudojo kovinius šaudmenis ir gumines kulkas, taip pat šaudė ašarinių dujų kanistras tiesiai į protestuotojus“, – sakė M. Hurtado, pabrėždama, kad reaguojant į demonstracijas „jėga turi būti naudojama tik išskirtiniais atvejais“.

„Bet koks jėgos panaudojimas turi atitikti galiojančius tarptautinius žmogaus teisių standartus ir normas“, – pažymėjo ji, ragindama nenaudoti šaunamųjų ginklų „nebent kraštutiniu atveju, kai mėginama apsisaugoti nuo mirties ar rimto sužalojimo tiesioginės grėsmės“.

„Visi incidentai, kai saugumo pajėgų veiksmai nulėmė mirtį ar sužalojimą, turėtų būti greitai, nepriklausomai ir skaidriai ištirti“, – nurodė pareigūnė.

JT žmogaus teisių biuras pabrėžė, jog demonstrantų reikalavimai gerbti jų ekonominiu ir socialines teises yra „teisėti“.

„Būtina išklausyti žmonių nuoskaudas“, – pareiškė M. Hurtado.

Jungtinės Tautos taip pat labai susirūpinusios dėl mažiausiai trijų žurnalistų – iš kurių du vėliau buvo paleisti – sulaikymo. Tarptautinė organizacija perspėjo, kad dėl šios priežasties „kiti žurnalistai gali būti atgrasyti nuo padėties nušvietimo“.

Anot M. Hurtado, nerimą kelia ir faktas, kad didžiojoje šalies dalyje tyčia nutraukiamas interneto paslaugų teikimas. Ji pabrėžė, jog „beatodairiškai išjungiant internetą tikriausiai bus pažeista žodžio laisvė“.