Janas Kubis JT Saugumo Tarybai teigė, kad kapavietės yra žiaurių IS nusikaltimų įrodymai. Jos buvo atrastos per kelis pastaruosius mėnesius iš IS atkovotoje teritorijoje. Balandį Ramadžio mieste aptiktame kape gali būti maždaug 40-ties asmenų palaikai.

Pasak J. Kubio, tarptautinė bendruomenė turėtų imtis veiksmų ir priversti IS kovotojus atsakyti už nusikaltimus.

Irako armija atkovojo Ramadžio miesto dalis iš IS dar pernai gruodį. Miestą teroristinės grupuotės kovotojai laikė užgrobę nuo 2015-ųjų gegužės. Kai kuriuose miesto rajonuose pasipriešinimo židinių buvo likę iki pat šių metų vasario, tačiau antrąjį metų mėnesį valstybės pajėgoms pavyko visiškai atkovoti miestą.

Žmonių palaikų buvo rasta masinėse kapavietėse netoli Sindžaro Irako šiaurėje, netoli Anbaro miesto Vakarų Irake ir Tikrito Šiaurės Irake. Manoma, kad buvo žudomos vietos gentys, Irako armijos kariai, moterys ir žmonės iš nedidelės Jazidų sektos. Masinių kapaviečių rasta ir Sirijos regionuose, kuriuos anksčiau taip pat kontroliavo IS.

JT ypatingasis atstovas pagalbos misijoje Irake J. Kubis pažymėjo „griežčiausiai smerkiąs tolesnius irakiečių žudymus, grobimą, prievartavimą ir kankinimą, kurį vykdo IS“.

„Tai nusikaltimai žmoniškumui, karo nusikaltimai ir netgi genocidas“, – pabrėžė jis.