Pagyręs „nepaprastą darbą“, kurį atliko Humanitarinės plėtros asociacija „Jeel Albena“ (JAAHD), JT vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippo Grandi pareiškė, kad ši nevyriausybinė organizacija yra „žmogiškumo, užuojautos ir atsidavimo pavyzdys“.

Grupė, kurią 2017 metais įkūrė Ameenas Jubranas, prestižinį apdovanojimą pelnė „už nepalaužiamą paramą perkeltiems jemeniečiams, net kai dėl besikeičiančių fronto linijų prie slenksčio vykdavo susišaudymai ir sprogimai“, – nurodoma JT Pabėgėlių reikalų agentūros (UNHCR) pareiškime.

Šiuo apdovanojimu „atkreipiamas dėmesys į žmones, perkeltus dėl konflikto Jemene – šalyje, susidūrusioje su viena didžiausių humanitarinių krizių pasaulyje“, pabrėžė F. Grandi.

Pasak JT agentūros, 37 metų A. Jubranas pats dėl kautynių turėjo palikti savo namus ir vos nežuvo.

„Teritorijos, kur dirbame, laikomos vienomis skurdžiausių ir pavojingiausių“, – pareiškime cituojamas NVO įkūrėjas.

„Kasdien jautėme pavojų, bet nepaisant to, turėjome perkeltųjų asmenų ir kitų žmonių, kuriems reikėjo mūsų pagalbos. Negalėjome jų tiesiog apleisti, nesuteikę jiems pagalbos“, – pridūrė jis.

Konfliktas įsiplieskė, kai 2014 metų rugsėjį sukilėliai iš Jemeno šiaurinėje dalyje gyvenančio šiitų zaiditų bendruomenės įžengė į sostinę Saną ir užėmė vyriausybės būstinę.

Sukilėliai susivienijo su kariniais daliniais, ištikimais jų buvusiam priešui – eksprezidentui Ali Abdullah Salehui, priverstam pasitraukti iš pareigų dėl 2011-aisiais įsiplieskusio sukilimo.

Per konfliktą, kurį JT laiko didžiausia pasaulyje dabartine humanitarine krize, žuvo jau dešimtys tūkstančių žmonių.

Dar 4 mln. jiemeniečių paliko savo namus ir dabar jiems labai reikia apsaugos ir pagalbos, tačiau konfliktas ir jo sukeltos kančios neretai buvo ignoruojamos, pažymėjo UNHCR.

„Jeel Albena“ dirba daugiau nei 160 žmonių, padedant dar 230 savanorių; daugelis jų patys yra perkeltieji.

Raudonosios jūros uostamiestyje Chudaidoje įsikūrusi JAAHD sukūrė darbo vietų ir atidarė apie 18 tūkst. laikinų prieglaudų šalies viduje perkeltiems žmonėms, gyvenantiems neoficialiose būstuose Chadaidos ir Chadžos provincijose.

Organizacija taip pat padeda perkeltoms moterims tapti savarankiškomis ir renovuoja mokyklas, taip duodama naudos ir vietos bendruomenėms, ir pabėgėliams.

UNHCR Nanseno pabėgėlių apdovanojimu pagerbiami asmenys, grupės ar organizacijos, darantys gerokai daugiau negu jiems liepia pareiga apsaugojant pabėgėlius ir kitus perkeltuosius bei pilietybės neturinčius asmenis.

Nuo apdovanojimo įsteigimo 1954 metais jį pelnė per 60 laureatų iš įvairių šalių.

Nuo 1979 metų laureatams skiriama ir 150 tūkst. JAV dolerių (130 tūkst. eurų); šią sumą finansuoja Norvegijos ir Šveicarijos vyriausybės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)