Nuo sausio 1 iki liepos 3 dienos daugiau kaip 85 tūkst. migrantų išsilaipino Italijoje, beveik 9 300 - atvyko į Graikiją, beveik 6 500 - į Ispaniją ir daugiau kaip 270 - išsilaipino Kipre, skelbė JT Tarptautinė migracijos organizacija (TMO).

Nors skaičiai yra itin dideli, jie žymiai mažesni už praėjusių metų skaičius. Per tą patį laikotarpį pernai į Europą atvyko 231 503 migrantai, o 100 tūkst. riba buvo peržengta jau vasarį. Tačiau tuo laikotarpiu didžioji dalis migrantų keliavo iš Turkijos į Graikiją, o pernai kovą pasiektas Europos Sąjungos (ES) susitarimas su Ankara padėjo stipriai sumažinti šį migrantų antplūdį.

Tačiau šiais metais Italijai tenka itin didelė migrantų našta, šalis jau priėmė beveik 85 proc. Viduržemio jūra atkeliavusių migrantų.

Ketvirtadienį Roma surengs neformalų ES teisingumo ir vidaus reikalų ministrų susitikimą, kuris bus skirtas migrantų krizei aptarti. Italija taip pat ragino kitas Europos šalis dalintis migrantų našta.

TMO vadovas prašė, kad, siekiant pažaboti krizę, kitos Europos šalys rodytų Italijai daugiau solidarumo. Anot jo, išgelbėtų migrantų priėmimas negali būti tik Italijos problema, bet visos Europos.