JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Ra'adas al Husseinas „aiškiai tikėsis, kad tai suteiks didelį postūmį taikos procesui, kuris pastarąsias dvi savaites išgyvena ... amerikietiškus kalnelius“, Ženevoje reporteriams sakė jo atstovas Rupertas Colville'is.

Norvegijos Nobelio komiteto penktadienio pareiškimas buvo netikėtas, nes Kolumbijos rinkėjai atmetė istorinį susitarimą, kurį J.M.Santosas praėjusį mėnesį, po beveik ketverius metus trukusių derybų, sudarė su FARC sukilėlių lyderiu Rodrigo Londono, dar vadinamu Timoleonu Jimenezu ir Timochenko.

Premijos įteikimas J.M.Santosui nepaisant šoką sukėlusių referendumo rezultatų yra „aiškus Nobelio komiteto pripažinimas, koks svarbus yra taikos procesas Kolumbijoje“, sakė R.Colville'is.

Kolumbijos konfliktas per penkis dešimtmečius pareikalavo daugiau kaip 260 tūkst. gyvybių, dar 45 tūkst. žmonių jo metu dingo, o maždaug 7 mln. buvo priversti palikti savo namus. Į jį įsitraukė kelios kairiųjų partizanų grupuotės, dešiniojo sparno sukarintos grupės ir narkotikų kontrabandininkų gaujos.

JT pabėgėlių agentūros vadovas Filippo Grandi reporteriams sakė, kad premiją J.M.Santosui švenčia „savanaudiškai“, ir pažymėjo, kad Kolumbijoje yra susiklosčiusi „didžiausia vidinė (gyventoju) perkėlimo situacija pasaulyje“.

„Tik per taikos procesą ji gali būti sprendžiama ir išspręsta“, – sakė jis ir išreiškė įsitikinimą, kad „dabartinė komplikuota politinė aklavietė bus įveikta ir prezidentas Santosas, jo vyriausybė ir kiti taikos susitarimo veikėjai laikysis šio kurso ir eis į priekį“.

„Tad dar kartą nuoširdžiai sveikinu su taikos premija, kuria buvo pripažinta, iš esmės, politinė drąsa“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)