„Atvykėlių srautas pastarosiomis savaitėmis stabiliai didėjo“, – JT pabėgėlių reikalų agentūros UNHCR atstovas Williamas Spindleris sakė žurnalistams Ženevoje.

Pasak jo, nuo sausio į Graikiją atvyko jau per 160 tūkst. migrantų.

Šiemet iki rugpjūčio 14 dienos Graikijos salas Egėjo jūra iš Turkijos pasiekė 158 456 pabėgėliai ir migrantai, o dar 1 716 į šalį pateko per sausumo sieną, informavo JT pabėgėlių reikalų agentūra.

Vien per praėjusį mėnesį į Graikiją atvyko 50 242 migrantai – šis skaičius viršija skaičių migrantų, atvykusių į šalį per visus 2014 metus, sakė W.Spindleris.

Daugiau nei aštuoni iš 10-ies yra pabėgėliai iš Sirijos, bėgantys nuo šalyje vykstančio pilietinio karo, sakė agentūros atstovas, afganai sudaro 14 procentų, o irakiečiai – tris procentus pabėgėlių srauto.

Tai, pasak W.Spindlerio, patvirtina, kad „didžioji dauguma atvykusiųjų atitinka reikalavimus pabėgėlių statusui gauti“.

Dar neseniai dauguma į Europą vykstančių migrantų rinkdavosi pavojingą kelionę Viduržemio jūra per Italiją, tačiau dėl tokios kelionės pavojų ir logistikos sunkumų pastaraisiais mėnesiais išaugo į Graikiją plūstančių migrantų banga.

Tačiau iš Turkijos atvykę į Graikijos salas jie neturi kur dėtis – daugelis jų yra priversti miegoti vargingomis sąlygomis po atviru dangumi, dėl to salose kyla įtampa.

W.Spindleris pripažino, kad Atėnams trūksta išteklių, tačiau pridūrė, kad šalies pareigūnai privalo aktyviau spręsti imigrantų problemą.

„Graikijos vyriausybė yra atsakinga už tai, kas vyksta jos teritorijoje. Mes esame pasiruošę jiems padėti..., bet jie turi parodyti daugiau iniciatyvos“, – sakė jis.