Ban Ki-moonas įspėjo dėl religinės retorikos Irake, kuri gali sukelti konfliktą ir turėti rimtų padarinių visam regionui.

JT vadovas pasveikino didžiojo ajatolos Sayedo Ali Al-Sistanio, kuris, anot Ban Ki-moono, "yra įtakingas išminties ir proto balsas", pareiškimą dėl vienybės būtinybės Irake.

Islamistai kovotojai, kurie praėjusią savaitę užėmė strateginius miestus Irake, džihadistų tinklalapyje paskelbė nuotraukas, kuriose, kaip įtariama, kaukėti grupės "Irako ir Levanto islamo valstybė" (ISIL) kovotojai veda belaisvius į sunkvežimius, vėliau suguldo juos į griovį už nugaros surištomis rankomis. Paskutinėse nuotraukose matyti sušaudyti, krauju pasruvę belaisvių kūnai.

Irako kariuomenės atstovas generolas leitenantas Qassimas al-Moussawi sekmadienį patvirtino nuotraukų autentiškumą ir teigė, jog buvo informuotas apie masines pagrobtų Irako karių žudynes ISIL kontroliuojamose teritorijose.

JT generalinis sekretorius paragino visus šalies lyderius, užimančius politinius, karinius, religinius ir visuomeninius postus, užtikrinti, kad jų šalininkai vengs atsakomųjų veiksmų.

Ban Ki-moonas paragino tarptautinę bendruomenę susivienyti ir pareikšti solidarumą su irakiečiais, kurie susidūrė su "šiuo rimtu saugumo iššūkiu". JT vadovas prašė gerbti tarptautinę teisę ir žmogaus teisių įstatymus kovojant su terorizmu ir smurtu Irake.

JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė Navi Pillay penktadienį taip pat įspėjo dėl žudymų ir kitų karo nusikaltimų Irake.