Tarp sekmadienį paleistų opozicijos aktyvistų, kuriems prezidentas Aleksandras Lukašenka suteikė malonę, yra Nikolajus Statkevičius, buvęs kandidatas į prezidentus 2010 metų rinkimuose, kuriuos aptemdė žiaurus susidorojimas su opozicija, kai dauguma prezidento priešininkų pateko į kalėjimą.

JT žmogaus teisių Baltarusijoje tyrėjas Miklosas Harasztis kalinių paleidimą pavadino „gera žinia“ su tuo susijusiems asmenims, „taip pat ir Baltarusijos tautai bei kovos už žmogaus teises bendruomenei“.

Tačiau jis pareiškė, kad „šis teigiamas gestas tėra pusė žingsnio“.

Baltarusijoje nebus tikros demokratijos, kol nebus įvykdyta plataus masto teisinės sistemos reforma ir nebus užtikrinta kalbos ir susirinkimų laisvė, sakė M.Harasztis.

„Vien kalinio paleidimas neužtikrins laisvų ir teisingų rinkimų“, – pareiškė JT ekspertas, kalbėdamas apie N.Statkevičių.

59 metų opozicijos veteranas negali dalyvauti spalio 11 dienos rinkimuose, kadangi viena diena iki jo paleidimo baigėsi kandidatų registravimo terminas.

A.Lukašenka, kurį Vakarai yra praminę „paskutiniu Europos diktatoriumi“, šiuose rinkimuose sieks penktos prezidento kadencijos. Valdžioje jis laikosi nuo 1994 metų.

Pasak apžvalgininkų, jis tikisi užmegzti glaudesnius santykius su Vakarais, kai jo pagrindinė sąjungininkė Rusija vis giliau grimzta į recesiją. Kalinių paleidimas yra laikomas akivaizdžiu jo bandymu užtildyti savo kritikus Europoje ir JAV.

„Politinių priešininkų paleidimas, kuris buvo taip pat apskaičiuotais ir despotiškas kaip ir jų įkalinimas, tik išryškina būtinybę skubiai imtis veiksmų įstatymo viršenybei Baltarusijoje stiprinti“, – pareiškė M.Harasztis.