JT vadovas Ban Ki-moonas pasmerkė cheminių ginklų panaudojimą Sirijoje ir pavadino tai "karo nusikaltimu", o Turkija - konfliktui vėl išsiliejus į kitas šalis - pranešė, kad numušė Sirijos karinį sraigtasparnį.

JT ekspertai sako, jog surinko "aiškių ir įtikinamų įrodymų", kad rugpjūčio 21 dieną opozicijos kontroliuojamame Damasko priemiestyje Gutoje zarino dujas paskleidė raketos "žemė-žemė".

Jungtinės Valstijos, kurios dėl tos atakos pagrasino kariniais smūgiais Sirijai, sako, kad Gutoje žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių.

Ban Ki-moonas sakė, kad ekspertų parengta ataskaita yra "šiurpus skaitinys".

Jis pridūrė, kad zarino panaudojimas buvo "nedviprasmiškai ir objektyviai" įrodytas ir kad ataka Gutoje yra "reikšmingiausia" ataka panaudojant cheminius ginklus nuo 1988 metų, kai Saddamui Husseinui paskleidus nuodingas dujas Halabdžoje Irake žuvo tūkstančiai žmonių.

Ban Ki-moonas papasakojo, kaip gydytojai po atakos Gutos gatvėse teikė pagalbą civiliams gyventojams be išorinių sužeidimų žymių ir kaip oro sąlygos padidino aukų skaičių.

"Dėl oro judėjimo žemyn dujos lengvai prasiskverbdavo į rūsius ir apatinius pastatų bei kitų struktūrų aukštus, kur slėpėsi daug žmonių", - sakė jis.

"Mūsų surinkti aplinkos, cheminiai ir medicininiai pavyzdžiai pateikia aiškius ir įtikinamus įrodymus, kad (Gutoje) buvo panaudotos raketos "žemė-žemė" su nervus paralyžiuojančiu agentu zarinu", - sakoma ataskaitoje, kurią parengė Sirijoje minimos atakos metu buvę JT inspektoriai.

Ekspertai padarė išvadą, kad Sirijoje "palyginti dideliu mastu buvo panaudoti cheminiai ginklai, ... taip pat - prieš civilius gyventojus, tarp jų - vaikus".

Tuo tarpu atskirą, nepriklausomą žmogaus teisių tyrimą, kuriam mandatą suteikė JT, vykdantys tyrėjai pirmadienį atskirai paskelbė, kad tiria 14 įtariamų atakų Sirijoje panaudojant cheminius ginklus.

Ban Ki-moonas nesakė, kas įvykdė ataką Gutoje.

"Visi galime turėti dėl to savų minčių, bet aš paprasčiausiai sakau, kad tai buvo sunkus nusikaltimas, o tie, kas yra atsakingi, turi būti kuo greičiau patraukti atsakomybėn", - žurnalistams sakė JT vadovas.

Penktadienį jis sakė, kad B.al Assadas "įvykdė daug nusikaltimų žmoniškumui".

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija tvirtino, jog ataskaita rodo, kad cheminius ginklus panaudojo B.al Assado pajėgos.

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Samantha Power akcentavo 122 mm raketų panaudojimą ir sakė, kad tokių raketų turi tik vyriausybinės pajėgos.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į panaudotą "aukštos kokybės" zariną.

Prancūzų užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas sakė, jog "nėra abejonių", kad kaltos vyriausybinės pajėgos, o britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as sakė, jog iš ataskaitos "akivaizdžiai aišku", kad kaltas yra Sirijos režimas.

Tačiau Rusijos pasiuntinys JT Vitalijus Čurkinas po Saugumo Tarybos posėdžio minimos ataskaitos klausimu sakė, kad reiktų tolesnių tyrimų dėl to, kas yra atsakingas.

Maskva palaiko B.al Assadą ir dėl tos cheminės atakos kaltina sukilėlius.

JT ekspertų ataskaita dabar bus svarbus ginklas Saugumo Tarybos mūšyje dėl to, kokiu laipsniu grasinti B.al Assadui, kad jis nusiginkluotų.

Prancūzija ir Didžioji Britanija netrukus išsiuntinės kitoms Saugumo Tarybos narėms rezoliucijos projektą, kuriame bus reikalaujama pagrasinti sankcijomis, jei B.al Assadas nesilaikys nusiginklavimo plano.

Projekte taip pat turi būti reikalaujama apie chemines atakas Sirijoje pranešti Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui, sakė diplomatai.

Saugumo Taryba derybas turi pradėti šią savaitę.

Prancūzijos, JAV ir britų užsienio reikalų ministrai po susitikimo Paryžiuje paragino priimti griežtą rezoliuciją.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sakė: "Jeigu Assadas nesilaikys šių gairių sąlygų, neapsigaukite, mes visi - ir tai apima Rusiją - sutarėme, kad bus pasekmių".

J.Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šeštadienį susitarė dėl plano, pagal kurį Sirijos cheminiai ginklai bus eliminuoti iki 2014 metų vidurio.

Rusija sutiko, kad šie planai turi būti paremti Saugumo Tarybos rezoliucija, bet nesutinka, kad į bet kokį JT tekstą būtų įtrauktas grasinimas panaudoti jėgą.

S.Lavrovas sakė, kad tokie grasinimai gali sužlugdyti viltis surengti taikos konferenciją dėl Sirijos konflikto, pasak aktyvistų, jau pareikalavusio daugiau kaip 110 tūkst. gyvybių, užbaigimo.

Naujausias žinias apie Siriją skaitykite čia: