Pasak europarlamentaro socialdemokrato Justo Vinco Paleckio, dešinieji "Merkozy dueto" dėka iki šiol diktavo savo valią Europos Sąjungai, susikoncentruodami tik į taupymą. Tuo tarpu Prancūzijos Prezidento rinkimus laimėjęs Francois Hollande’as parodė, kad kairieji gali laimėti rinkimus siūlydami subalansuoti biudžetus neaukojant socialinių reikalų ir socialinio teisingumo, daugiau dėmesio skiriant darbo vietoms ir ekonomikos augimui. F. Hollande’as pareiškė nenorįs vien taupymo Europos, kuri parklupdo tautas.

"Jo ketinimas daugiau apmokestinti turtuolius ir nuimti pernelyg didelę krizės naštą nuo nepasiturinčių pečių, skirti daugiau dėmesio ekonominiam augimui ir darbo vietų kūrimui, įvesti finansinių transakcijų mokestį buvo palaikytas daugumos prancūzų, ypač jaunimo ir darbininkijos", - sakė europarlamentaras, pažymėdamas, kad "dabar jo laukia labai sunkūs iššūkiai, kadangi Sarkozy paliko jam didžiausią eurozonoje valstybės skolą, didelį nedarbą, konfliktus su imigrantais".

Tuo tarpu sekmadieninių parlamento rinkimų Graikijoje rezultatai, anot J.V. Paleckio, prilygsta sprogimui politiniame lauke.

"Tai dar kartą parodo, kad visai Europos Sąjungai primesta dešiniųjų politika sugriovė ne tik daugumos graikų gyvenimą, bet ir politinę sistemą. Iš mažinamų darbo užmokesčių, pensijų, socialinių išmokų išsunkiamų pinigų didžioji dalis subyra į bankų ir kitų finansinių institucijų kišenes", - sakė socialdemokratas.

Pasak jo, žmonės tai suprato ir pasipriešino, balsuodami už kraštutinius kairiuosius ir dešiniuosius. Siunčiama aiški žinia: graikai nepalaiko taupymo paketų. Europa turi apie ką pagalvoti, kai ten bankrutuoja daugybė įmonių, o bedarbių skaičius pasiekė neregėtas aukštumas.

"Jeigu Graikijoje nepavyks sudaryti vyriausybės ir birželį teks rengti naujus rinkimus, pakimba ore daugiamilijardinės subsidijos, suderėtos su ES ir kitomis institucijomis. Antra vertus, tie rinkimai galėtų atnešti dar didesnę pergalę tiems, kurie nusisuka nuo Europos, kurie nori Graikijos pasitraukimo iš euro zonos. Tai galėtų reikšti ne tiktai dar didesnį chaosą Graikijai, bet naują, dar skaudesnę krizę ES, dar neišbridus iš senosios. Dabar labai svarbu, kad graikai neprarastų vilties, kad suprastų, jog vieniems jiems būtų dar sunkiau", - sakė J.V. Paleckis.