Kaip skelbia Didžiosios Britanijos naujienų portalas „Mirror“, dešimt dienų prieš mirtį, pajutusi koronavirusui būdingus simptomus, Chloe praleido saviizoliacijoje ir į darbą nėjo.

Ketvirtadienį anksti ryte, prieš merginos mirtį, į jos namus buvo užsukusi greitoji. Chloe skundėsi apsunkusiu kvėpavimu. Tą kartą medicinos darbuotojai pasakė, kad mergina greičiausiai serga COVID-19, tačiau rimtos rizikos neįžvelgė ir liepė ilsėtis namie.

Vėliau greitoji pagalba ir vėl buvo iškviesta, bet medikai taip ir neatvyko paaiškinus, kad mergina nėra rizikos grupėje ir jų pagalbos labiau reikia kitiems pacientams. Tos pačios dienos popietę mergina mirė.

Chloe Middleton iš High Wycombe miestelio Bakingamšyro grafystėje mirė kovo 21 d., praneša news.sky.com.

Jos mama Diane Middleton parašė žinutę „Facebook“: „Visų žmonių, kurie galvoja, kad tai tik paprastas virusas, prašau pagalvoti iš naujo. Jis ką tik iš manęs atėmė 21-erių metų amžiaus dukrą“.

Mirusiosios teta Emily Mistry pridūrė: „Mano gražioji geraširdė dukterėčia Chloe mirė nuo COVID-19. Ji nesirgo jokiomis kitomis ligomis. Patiriame neįsivaizduojamą skausmą. Esame tiesiog sugniuždyti.“

Kovo 21 d. D. Middleton paskelbė keletą savo dukters nuotraukų ir po jomis parašė: „Myliu tave, mano angelėli.“

Teigiama, kad C. Middleton yra jauniausia jokiomis ligomis nesirgusi Jungtinės Karalystės gyventoja, mirusi nuo koronaviruso.

Nors nuo COVID-19 šalyje mirė jaunesnis asmuo – 18-os metų amžiaus vaikinas, jis buvo gydomas dėl „rimtų sveikatos sutrikimų“, pirmadienį, kovo 23 d., pranešė profesorius Kiranas Patelis, Koventrio universitetinių ligoninių ir Vorikšyro nacionalinės sveikatos tarnybos fondo vyriausiasis gydytojas.

Jungtinėje Karalystėje yra maždaug 1,5 mln. žmonių, kurie laikomi „itin pažeidžiamais“. Nacionalinė sveikatos tarnyba jiems išsiuntė laiškus, kuriuose patariama likti namuose mažiausiai 12 savaičių, siekiant išvengti COVID-19 infekcijos.

Jungtinėje Karalystėje iki šiol oficialiai užregistruota daugiau kaip 8 000 COVID-19 atvejų, o 422 žmonės mirė.

Jungtinėse Valstijose – pirmoji nepilnamečio mirtis nuo koronaviruso

Jungtinės Valstijos antradienį pranešė apie pirmąjį patvirtintą vaiko mirties nuo naujojo koronaviruso atvejį, nors pastebėta, kad nepilnamečiai paprastai serga lengvesne koronavirusinės infekcijos forma.

Miręs „jaunesnis nei 18 metų paauglys“ buvo iš Lankasterio, esančio į šiaurę nuo Lons Andželo, rašoma apygardos sveikatos priežiūros pareigūnų išplatintame pranešime.

Yra žinoma, kad šio paauglio sveikata anksčiau buvo gera, sakė Los Andželo meras Ericas Garcetti.

„Nuo šio viruso miręs paauglys buvo sveikas“, – sakė jis.

„Kreipiuosi į visus jaunus žmones – tai gali smogti ir jums. Žinokite, kad jūsų elgesys gali išgelbėti arba atimti gyvybę. Tai gali būti jūsų gyvybė“, – pridūrė E. Garcetti.

Aukos tapatybė ir lytis neskelbiami.

„COVID-19 nesvarbus amžius, rasė ar pajamos, – sakė Los Andželo apygardos visuomenės sveikatos departamento direktorė Barbara Ferrer apie viruso SARS-CoV-2 sukeliamą ligą.

Tyrimais nustatyta, kad didžiausią riziką šis virusas kelia senyvo amžiaus ir turintiems lėtinių ligų žmonėms.

Ligų prevencijos ir kontrolės centrų (CDC) neseniai paskelbtoje ataskaitoje rašoma, jog nepilnamečiai paprastai serga lengvesne COVID-19 forma. Anot dokumento, iki kovo 16 dienos Jungtinėse Valstijose nė vienam nepilnamečiui COVID-19 pacientui neprireikė intensyvios priežiūros, taip pat nenustatyta nė vieno mirties nuo šios infekcijos atvejo tarp nepilnamečių.

„Šie faktai, analogiški kitų šalių išvadoms, leidžia manyti, kad didesnė grėsmė sunkiai susirgti ir mirti nuo COVID-19 kyla vyresnio amžiaus žmonėms“, – rašoma ataskaitoje.

Kinijoje nustatyti tik du vaikų mirties nuo COVID-19 atvejai. Vienu iš atvejų kūdikis dar prieš užsikrėsdamas koronavirusu sirgo žarnyno liga. Apie kitą atvejį informacijos neturima.

„Rizika sunkiai susirgti ir mirti nuo COVID-19 didėja su amžiumi“, – priduriama CDC ataskaitoje.

Kalifornija yra viena iš labiausiai pandemijos paveiktų JAV valstijų.

Los Andželo apygardoje, turinčioje 10 mln. gyventojų, iki šiol nustatyti 662 koronaviruso atvejai, mažiausiai 11 žmonių mirė.

Apie pavojų jauniems žmonėms įspėja ir italų medikai. Į Italijos ligoninių intensyvios terapijos skyrius guldoma nemažai į trečią ir ketvirtą dešimtį įžengusių žmonių, sunkiai sergančių koronavirusu.

Kaip rašo news.sky.com, Italijos gydytojai perspėja, kad suvokimas, jog jauni žmonės COVID-19 nesuserga taip sunkiai kaip vyresni, yra klaidingas.

Kiek anksčiau Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas taip pat perspėjo, kad jauni žmonės „nėra neįveikiami“ ir gali mirti nuo koronaviruso ar „ilgas savaites“ likti prikaustyti prie ligoninės lovos.

Daktaras Antonio Pesenti, Lombardijos regiono intensyvios priežiūros krizinio padalinio vadovas, teigė, kad į ligonines patenka daug jaunų žmonių, sunkiai susirgusių koronavirusu.

„50 proc. intensyvios terapijos skyriuje esančių mūsų pacientų, kurių būklė yra sunkiausia, yra vyresni nei 65 metų amžiaus. Tačiau tai reiškia, kad likusieji 50 proc. mūsų pacientų yra jaunesni nei 65-erių“, – sakė A. Pesenti.

„Yra pacientų, 20 ar 30 metų amžiaus, ir gana nemažai, kurių būklė yra tokia pat sunki kaip senyvo amžiaus pacientų“, – pridūrė A. Pesenti.

Jis teigė, kad, remdamasis savo patirtimi, gali išskirti vienintelį šių dviejų grupių skirtumą: „jauni žmonės paprastai yra sveikesni, todėl jie dažniau išgyvena“.

Viena iš priežasčių, kodėl Italijoje mirštamumas nuo koronaviruso yra didesnis nei kitose šalyse, yra ta, kad šioje šalyje gyvena daugiau vyresnio amžiaus žmonių.

Visgi tai, jog vyresnio amžiaus žmonės nuo koronaviruso miršta dažniau, nereiškia, kad jauni žmonės perserga lengvesne ligos forma ar rečiau užsikrečia.

Italijoje beveik ketvirtadalis koronavirusu apsikrėtusių žmonių yra nuo 19 iki 50 metų amžiaus.

Penktadienį Ženevoje vykusioje virtualioje spaudos konferencijoje PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė: „Kasdien apie šį virusą ir jo sukeliamą ligą sužinome vis daugiau. Vienas iš dalykų, kurį sužinojome, yra šis: nors virusas skaudžiausiai smogia senyviems žmonėms, jaunesnio amžiaus pacientų jis taip pat nepasigaili. Duomenys iš įvairių šalių aiškiai rodo, kad jaunesni nei 50 metų amžiaus žmonės sudaro žymią pacientų, kuriems būtinas gydymas ligoninėje, dalį“.

„Šiandien jauniems žmonėms noriu perduoti žinutę: nesate neįveikiami. Šis virusas gali pasiųsti jus į ligoninę ne vienai savaitei ar netgi nužudyti. Netgi jei ir nesusirgsite, jūsų pasirinkimas kažkur eiti kitam asmeniui gali reikšti gyvenimo arba mirties nuosprendį“, – tęsė PSO vadovas.