Tačiau 41 metų politikas pažadėjo atlikti tam tikrą vaidmenį tuose rinkimuose ir paragino Rusijos žmones jungtis prie „rinkėjų streiko“, kad į dienos šviesą iškiltų „butaforinė demokratija“.

Vakaruose išsilavinimą įgijęs teisininkas A. Navalnas apie savo ketinimus siekti prezidento posto pranešė prieš metus, tačiau pareigūnai tvirtino, kad jis negali kandidatuoti, nes yra teismo pripažintas kaltu dėl valstybės turto grobstymo. Daugelis tą bylą laiko politiškai motyvuota.

Dėl savo žurnalistinių tyrimų ir filmų, kuriuose atskleidžiama Kremliuje įsišaknijusi korupcija, A. Navalnas pelnė jaunosios kartos pripažinimą.

Jis išgarsėjo 2009 metais dėl savo vykdytų pareigūnų korupcijos tyrimų ir 2011 tapo protestų lyderiu, šimtams tūkstančių žmonių išėjus į gatves visoje Rusijoje į demonstracijas prieš rinkimų klastojimą.

Aleksejus Navalnas

Tąkart daugybės protestuotojų akivaizdoje A. Navalnas pavadino valdančiąją „Vieningąją Rusiją“ „sukčių ir vagių partija“.

Dvejais metais vėliau dviejų vaikų tėvas dalyvavo Maskvos mero rinkimuose, tačiau nusileido Kremliaus remiamam konkurentui.

2017-ųjų kovą A. Navalnas tinkle „YouTube“ paskelbė filmą, kuriame Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas kaltinamas per šešėlinį pelno nesiekiančių organizacijų tinklą kontroliuojantis didžiulį turtą. Šis 25 mln. kartų peržiūrėtas žurnalistinio tyrimo vaizdo įrašas išprovokavo šalyje ištisą virtinę masinių protestų prieš korupciją.

Pernai jis triskart buvo suimtas dėl demonstracijų organizavimo taisyklių pažeidimų. Praėjusių metų balandį priešiškai nusiteikęs protestuotojas šliūkštelėjo jam į veidą briliantinės žalumos – tuomet A. Navalnas vos neapako viena akimi ir turėjo vykti operuotis į Ispaniją.

Įkalintas brolis

A. Navalnui buvo iškelta ištisa virtinė bylų, kurias jo šalininkai laiko ženklu, kad Kremlius dėl šio veikėjo įtakos smarkiai nerimauja.

2013 metais jis buvo pripažintas kaltas turto grobstymo iš valstybinės miškų ūkio įmonės „Kirovles“ byloje. Jam buvo skirta lygtinė penkerių metų laisvės atėmimo bausmė, užvėrusi A. Navalnui kelią būti užregistruotam kandidatu prezidento rinkimuose.

A. Navalno advokatai apskundė Rusiją Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) dėl jo teisės į sąžiningą teismą pažeidimą. 2016 metų vasarį EŽTT pripažino, kad Rusija pažeidė A. Navalno teises, tačiau pernai bylą iš naujo išnagrinėjęs Rusijos teismas vėl pripažino A. Navalną kaltu kartu su bendrininku pasisavinus iš „Kirovles“ 10 tūkst. kubinių metrų medienos, kurios vertė – 16 mln. rublių (apie 453 tūkst. eurų to meto kursu).

2014 metais Maskvos teismas pripažino A. Navalną ir jo brolį Olegą kaltais dėl sukčiavimo ir kosmetikos kompanijos „Yves Rocher“ lėšų grobstymo. Teismas skyrė A. Navalnui 3,5 metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę, o jo brolį pasiuntė į bendrojo režimo koloniją atlikti 3,5 metų įkalinimo bausmės. Aktyvistai šį teismo verdiktą palygino su „įkaitų ėmimu“.

A. Navalnas yra sakęs, kad daug išmoko apie politines kampanijas žiūrėdamas JAV serialą „Kortų namelis“ (House of Cards), o vienu iš savo asmeninių herojų kažkada pavadino Holivudo žvaigždę ir buvusį Kalifornijos gubernatorių Arnoldą Schwarzeneggerį.

Pernai opozicijos lyderis apvažiavo visą Rusiją – siekdamas pritraukti savo šalininkų balsų A. Navalnas vykdė agitaciją net ir tolimiausiuose šalies kampeliuose. Šis jo turas po šalį priminė amerikietišką priešrinkiminę kampaniją.

Tačiau Rusijoje, kur tvirta Kremliaus ranka kontroliuoja žiniasklaidą ir politinę padėtį, dauguma žmonių laiko A. Navalną autsaideriu. Be to, oficiali šalies žiniasklaida jį vaizduoja kaip Vakarų marionetę ir nuteistą nusikaltėlį.

V. Putinas netgi atsisako viešumoje minėti A. Navalno pavardę, o apie jį paklaustas tiesiai Rusijos prezidentas kalba eufemizmais arba vadina opozicionierių „asmeniu, kurį paminėjote“.

„Autoritarinės tendencijos“

Netekęs galimybės dalyvauti pagrindinėje politikoje, A. Navalnas vykdė tyrimus ir savo 2,3 mln. sekėjų socialiniame tinkle „Twitter“ ir milijonams „YouTube“ vartotojų viešino informaciją apie milžiniškus šiuolaikinės Rusijos elito atstovų turtus.

Nekilnojamojo turto registrus ir daugybę ofšorinių kompanijų dokumentų išnarsčiusi A. Navalno komanda atskleidė, kiek turtų ir vilų slepia aukšto rango Rusijos pareigūnai.

Tarp daugiausiai dėmesio sulaukusių A. Navalno tyrimų buvo detalės apie V. Putino sąjungininkų Rusijoje ir užsienyje esančius prašmatnius namus. Pavyzdžiui, paaiškėjo, kad buvusio Rusijos geležinkelių vadovo Vladimiro Jakunino namuose buvo specialus kambarys, kur būdavo laikomi kailiniai.

Vis dėlto A. Navalnas, nors ir sukėlė jaunų vidurinės klasės miestų gyventojų nepasitenkinimą esama padėtimi, nelaikomas opoziciją suvienyti galinčia asmenybe.

Liberalai kritikavo jį dėl prieš imigrantus nukreiptų nacionalistinių pažiūrų bei vis didesnės savivalės.

Pernai per protestus Maskvoje, vykusius po naujausio politiko arešto, daugybė demonstrantų naujienų agentūrai AFP sakė atėję pasisakyti prieš korupciją, o ne dėl to, kad norėtų matyti A. Navalną prezidentu.

„Jis turi autoritarinių tendencijų ir negali būti vadinamas geru žmogumi, – kiek vėliau AFP sakė idėjų kalvės „Politikos ekspertų grupė“ vadovas Konstantinas Kalačiovas. – Bijau, kad A. Navalnui būnant prezidentu mažai kas pasikeistų.“