Plieskiant saulei, didžiulės raudonos uolos papėdėje per kasmetinį indėnų susitikimą, kuriame dalyvavo maždaug 4 tūkst. įvairių genčių atstovų, navahų vyresnysis rudų plunksnų vėduokle pervedė virš J.Kerry ir jo žmonos Teresos Heinz Kerry (Terezos Heinc Keri) galvų.

Ši sekmadienį įvykusi ceremonija buvo šventas ritualas, kurio metu šoko plunksnomis dekoruotomis skraistėmis apsisiautę genčių vyrai. Fotografuoti nebuvo leidžiama.

Indėnai sudaro vos vieną proc. JAV gyventojų, tačiau Naujojoje Meksikoje jų yra 9,5 procento. Indėnų parama šioje valstijoje gali būti lemiama, jeigu J.Kerry ir George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) populiarumas apylygis išliks iki pat lapkričio 2-osios rinkimų.

Tas pats pasakytina ir apie Oregono, Vašingtono, Nevados bei Arizonos valstijas. Arizonoje J.Kerry lankosi pirmadienį.

Amerikos indėnai ilgą laiką balsuodavo už demokratus, bet pastaruoju metu jų bendruomenėse savo pozicijas stiprina respublikonai.

J.Kerry per indėnų rezervacijas keliavo traukiniu, važiavusiu pro didžiules lygumas ir plynaukštes, kuriose kur ne kur matėsi gyvenamieji vagonėliai, gyvuliai, be priežiūros palikti automobiliai, vidury platybių sustoję prekiniai traukiniai ir senos elektros perdavimo linijos.

Šioje apleistoje žemėje jis kalbėjo apie "indėnų krašto stiprinimą".

"Jaučiama, kad žmonės čia nebuvo gerbiami", - sakė jis Galape, žadėdamas sveikatos apsaugą, švietimą ir infrastruktūrą bendruomenei, kurios narių vidutinė gyvenimo trukmė yra vos 55 metai - 17 metų mažesnė už visos šalies vidurkį.

Demokratų kandidatas žadėjo indėnams svarbius postus vyriausybėje, taip pat - skatinti genčių suverenitetą.

Navahai genties rinkimus surengs tą pačią dieną, kai vyks JAV prezidento rinkimai - taip siekiama padidinti rinkėjų aktyvumą nacionaliniuose rinkimuose, kuriuos indėnai neretai ignoruoja.